4 червня 2018 року у Львівському національному аграрному університеті відбулась ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція на тему: «Актуальні проблеми розвитку земельних відносин: сьогодення і перспектива».

Засідання конференції відкрив вступним словом ректор Львівського національного аграрного університету, академік НААН України В.В. Снітинський. Володимир Васильович відзначив роль земельної реформи в житті нашої держави. Зауважив також, що серед усіх реформ саме земельна є однією із найважливіших, адже земля – це наше неоціненне багатство. Прокоментував він і підходи до вирішення найбільш актуального питання в земельній політиці – питання мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Ректор університету представив учасників науково-практичної конференції, серед яких багато висококваліфікованих виробничників і науковців України, зокрема:

  • д.с.г.н., академік НААН України, президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало;
  • д.е.н., професор, академік НААН України Леонід Новаковський;
  • д.т.н., професор, завідувач кафедри землеустрою і кадастру Київського національного університету будівництва і архітектури Ольга Петраковська;
  • д.е.н., професор Національного університету біоресурсів і природокористування України Йосип Дорош;
  • заступник голови ВГО «Всеукраїнська спілка сертифікованих інженерів-землевпорядників» Олександр Моцун;
  • голова відокремленого підрозділу ВГО «Всеукраїнська спілка сертифікованих інженерів-землевпорядників» у Львівській області Ростислав Динисюк і інші.

Володимир Васильович Снітинський привітав усіх учасників конференції і побажав успіхів в роботі.

Учасників конференції привітав і д.с.г.н., академік НААН України, президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало. Слова подяки були висловлено Леоніду Новаковському –  людині, яка понад 60 років працює в землевпорядній сфері.

Ярослав Гадзало також зупинився на проблемах втілення земельної реформи в Україні, на пошуку правильних підходів до використання земельних ресурсів. В кінці виступу доповідач побажав плідної роботи і висловив сподівання, що такі зустрічі будуть частішими, адже саме через дискусію можна прийти до вирішення питань.

Зі змістовною доповіддю виступив Леонід Новаковський. Доповідач зосередив увагу на актуальних проблемах сьогодення, серед яких:

- проблема формування легалізації права власності на землю, а це і проблема комунальної власності, власності об’єднаних територіальних громад, державної власності;

- проблема ефективного управління земельними ресурсами;

- проблема земельного кадастру, а саме наявності подвійної реєстрації землі в державному земельному кадастрі.

Заступник голови ВГО «Всеукраїнська спілка сертифікованих інженерів-землевпорядників Олександр Моцун нагородив Леоніда Яковича дипломом почесного члена спілки сертифікованих землевпорядників України за вагомий внесок в землевпорядкування України.

Крім того, на конференції також виступили з доповідями:

● Йосип Дорош – «Наукові засади удосконалення інституційного середовища системи землеустрою в Україні»;

● Ольга Петраковська – «Обмеження у використанні земель навколо режимоутворюючих об’єктів»;

● Ольга Дорош – «Професія землевпорядник на ринку праці: стан та проблеми попиту і пропозиції»;

● Мирослав Богіра – «Екологічна складова використання земель сільськогосподарського призначення» та інші.

Під час доповідей виступи окремих доповідачів переходили у дискусії, до яких долучалися учасники конференції.

На завершення науково-практичної конференції була прийнята резолюція.