7 жовтня 2021 р. на факультеті землевпорядкування та туризму відбулась зустріч здобувачів вищої освіти ОС «Доктор філософії» спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» із Валдасом Урбанавічюсом, представником Національного центру дистанційного зондування та геоінформатики «GIS-CENTRAS» (Литва). Під час зустрічі Валдас Урбанавічюс розповів здобувачам про систему управління географічними даними та картами в Литві, а також їх розповсюдження і надання користувачам. «GIS-CENTRAS» є державним підприємством, яке підтримує національні довідкові бази даних і проєкти, впроваджує та технічно підтримує складні геоінформаційні системи, розробляє картографічні візуалізації.
Здобувачі ознайомились:
• з програмою моніторингу National Reference Centres for Land Cover (NRCS LC) на 2017–2021 роки, яку підтримує Copernicus для спостереження за Землею (навколишнє середовище, безпека, оборона, управління ресурсами, управління кризами, метеорологія);
• з проєктом оновлення ортофотографічних карт території Литви в масштабі 1:10 000, який включає аерофотозйомку території, виготовлення цифрових аерофотознімків та створення цифрових кольорових ортофотокарт;
• з інформаційною системою, яка надає користувачам високоякісні просторові дані топографічної та інженерної інфраструктури.
Також Валдас Урбанавічюс поінформував про можливості застосування сучасних методів цифрової фотограмметрії та дистанційного зондування Землі при вирішенні питань адміністрування землекористування, моделювання зміни земельного покриву, моніторингу земельних відносин, моніторингу та охорони земель.