У науковій школі А.М. Третяка 5 травня 2023 р. відбулася наукова дискусія на тему «Наукові, практичні та освітянські засади стратегії розвитку земельного устрою в Україні у повоєнний період як базової основи розвитку системи землевпорядкування». Участь в заході взяли науково-педагогічні працівники Львівського національного університету природокористування, Білоцерківського національного аграрного університету, Сумського національного аграрного університету, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Державного біотехнологічного університету (м. Харків), Ужгородського національного університету, Херсонського державного аграрно-економічного університету, аспіранти, студенти ОС «Бакалавр», «Магістр».
Запропонована парадигма зміни сучасної системи земельного устрою до ринково орієнтованої моделі, де в основу покладена інституціональна модель розвитку природно-екологічної, територіальної, власністної і землегосподарської підсистем земельного устрою.
В рамках зустрічі обговорено освітньо-наукову та професійні програми підготовки аспірантів та магістрів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій». Запропонували акцентувати увагу на основних освітніх компонентах, які забезпечують розвиток землевпорядкування, планування та моделювання землекористувань з метою відновлення земель, які зазнали пошкоджень внаслідок воєнних дій, їх рекультивації, консервації та залучення до загальногосподарського використання.