12 вересня 2023 року здобувачі вищої освіти, що навчаються на ОПП «Екологія» та ОПП «Технології захисту навколишнього середовища» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, та науково-педагогічні працівники кафедри екології ЛНУП взяли участь у проведенні науково-практичного семінару «Збереження та інтродукція рідкісних зникаючих видів тварин». Спільний екологічний захід був проведений на базі Яворівського національного природного парку та ТОВ «Ведмежий притулок Домажир».
В межах семінару на базі Екопросвітницького центру смт Івано-Франкове відбувся круглий стіл щодо актуальних питань причин зниження біорізноманіття. З привітальним словом та презентацією Яворівського НПП до учасників семінару звернувся директор Сергій Маруняк. Завідувач кафедри екології ЛНУП Петро Хірівський презентував доповідь «Основні причини зникнення окремих видів тваринного світу», а доцент кафедри екології Галина Лисак представила доповідь «Зміни харчової бази жуйних тварин під впливом антропогенних чинників». Надзвичайно цікавими та інформативними були доповіді наукового співробітника Яворівського НПП Сергія Стельмаха «Зниклі та зникаючі види в Україні» та провідного спеціаліста Яворівського НПП, Заслуженого природоохоронця України Михайла Біляка «Коник польський – нащадок знищеного коня тарпана». З цікавістю учасники семінару ознайомилися з музеєм цінних знахідок, надзвичайно пізнавальну екскурсію провів Віталій Гавкун, за результатами проведеної ним вікторини щодо знань історичних фактів відзначив найактивніших та найерудованіших студентів та подарував їм свою книгу «Марафон століть».
Продовження семінару відбулося на базі Центру збереження нащадків диких коней тарпанів в урочищі Мочари, де Марія Антоненко ознайомила учасників із практикою організації роботи центру. Із задоволенням учасники семінару ознайомилися з експозицією Музею старожитностей та представниками фауни, що живуть на території центру.
Наступним етапом семінару було відвідування ТОВ «Ведмежий притулок Домажир», де для учасників була проведена екскурсія територією притулку. Марія Глова представила доповідь «Вплив антропогенної діяльності на зміну поведінки тварин», потім всі учасники взяли участь в екогрі «Дилеми». Семінар завершився частуванням ведмежим чаєм.