Жовтень – місяць, коли українці вшановують захисників та захисниць країни, які вже десятий рік дають відсіч російській агресії. В Україні триває повномасштабна війна, і вшанувати подвиг військових, волонтерів та медиків зараз особливо важливо. Тільки завдяки їм наша Батьківщина зберігає свою незалежність.

День захисників і захисниць України – це свято, яке встановлено з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості.

Започатковано це свято 14 жовтня 2014 року із назвою «День захисника України», але у серпні 2021 року свято було перейменовано на «День захисників і захисниць України», адже жінки теж беруть участь у бойових діях.

День захисників та захисниць України цьогоріч ми відзначатимемо за новим церковним календарем – 1 жовтня. Відзначення цього дня збігається з одним з великих православних свят запорізьких козаків – святом Покрови Пресвятої Богородиці, яке ще називають «Козацька Покрова». Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва, а на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрови Богородиці з її іконою. До речі, саме у цей день козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова. Тому тема виховної години у студентів групи Еко-11, яку провела доцент кафедри екології Н.Я. Лопотич, була «Свято Покрови Пресвятої Богородиці».