23 квітня 2024 року з ініціативи адміністрації університету, зокрема в.о. ректора, професора Василя Івановича Лопушняка, на кафедрі екології відбувся День довкілля.
Науково-педагогічними працівниками кафедри та студентами спеціальностей «Екологія» та «Технології захисту навколишнього середовища» започатковано важливу ініціативу – встановлення осель для інтродукції осмій рудих (Osmia rufa). Цей захід сприятиме розвитку органічного садівництва, покращенню запилювання рослин, збільшенню врожайності сільськогосподарських культур.
Метод запилення сільськогосподарських культур осміями рудими вивчався науковцями кафедри в рамках освітнього проєкту Еразмус+ UniClaD під час навчального візиту на екоферми Австрії.
Роль бджолозапилення зростає у зв’язку з тим, що кількість диких комах-запилювачів зменшується під впливом меліорації земель і застосування отрутохімікатів для боротьби з хворобами і шкідниками сільськогосподарських рослин та лісових угідь. Нині бджоли виконують 80-95 % всієї запилювальної роботи на сільськогосподарських культурах.
Впевнені, що ця ініціатива стане чудовим прикладом дбайливого ставлення до довкілля та сприятиме збереженню біорізноманіття нашого регіону!