Упродовж 19 жовтня 2022 року – 21 червня 2023 року доцент кафедри геодезії і геоінформатики Зоряна Рижок успішно пройшла курс вебінарів «Основи ГІС з ArcGIS Online», організований Національним центром «Мала академія наук України». Метою проведення курсу було формування у науково-педагогічних працівників ЗВО компетентностей у галузі природничих наук, зокрема з використання функціоналу вебплатформи ArcGis Online в освітніх і наукових цілях.

Під час навчання на спецкурсі Зоряна Рижок ознайомилася з можливостями використання вебплатформи компанії ESRI – ArcGis Online, опанувала основи роботи в ГІС, можливості використання інструментів аналітики в ArcGis Online та створення власних вебсервісів, що передбачало виконання нею самостійної роботи згідно з програмою:

- Знайомство з ArcGIS Online. Вивчення інструментів візуалізації на прикладі Харківської області.

- Створення шарів та атрибутивних даних на прикладі Шацьких озер.

- Основні аналітичні операції з геопросторовими даними на прикладі медичних закладів Києва.

- Огляд блоку інструментів «Підсумувати дані» на прикладі окупації території природно-заповідного фонду України.

- Огляд блоку інструментів «Знайти місця розташування» для знаходження географічного центру України та дослідження рельєфу Карпат.

- Огляд блоку інструментів «Збагачення даних» та «Аналізувати шаблон» для побудови карт доходу та рівня безробіття українців, а також розподілу Київських шкіл.

- Огляд блоку інструментів «Використовувати наближеність» на прикладі створення туристичної карти замків Тернопільської області.

- Огляд блоку інструментів «Керування даними» на прикладі історичного картографування.

- Візуалізація та створення часової анімації супутникових знімків для аналізу динаміки змін довкілля.

- Створення StoryMaps вигляду найбільших СЕС України.

- Створення панелі управління ArcGIS Dashboards з візуалізацією статистичних даних.

- Створення миттєвого додатка ArcGIS Instant Apps на прикладі тематичної карти спостереження за птахами та ознайомлення з додатком для збору польових даних ArcGIS Field Maps.