Вислів латинською мовою «Per aspera ad astra» («Крізь терни до зірок»), який відомий з твору римського письменника і філософа I ст. н. е. Луція Аннея Сенеки, можна трансформувати стосовно Міжнародної конференції в Полтаві під час російсько-української війни в Україні таким чином: «Крізь воєнні терни до зірок науки».

Щорічна конференція на тему «Актуальні питання лінгвістики, професійної лінгводидактики, психології і педагогіки вищої школи» проводиться на базі кафедри іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією Полтавського державного медичного університету спільно з п’ятьма українськими та чотирма закордонними закладами вищої освіти з Великобританії, Іспанії, Польщі та Румунії. Серед українських співорганізаторів є також кафедра іноземних мов Львівського національного університету природокористування.
Цього року конференція повинна була відбутися 24-25 листопада 2022 р., але через бомбардування ворогом енергетичних об’єктів України пленарні та секційні засідання були перенесені на 15-16 грудня 2022 р. У перший день конференції проф. Богдан Шуневич встиг виступити з онлайн-доповіддю на пленарному засіданні, але через планові та аварійні відключення електрики не було можливості доповісти з нашого університету або з дому (1 група в графіку відключень), тому проф. Б. Шуневич змушений був виступати з приміщення магазину жіночого одягу «Meryline» у Львові, в якому в цей час був електричний струм і доступ до інтернету.
16 грудня 2022 р. Полтава була повністю знеструмлена під час ворожих бомбардувань енергетичних та інших цивільних об’єктів в Україні, тому секційні засідання конференції перенесені на невизначений термін.
Наші закордонні колеги мали можливість взяти участь в конференції, відчути всі «радощі» умов, в яких ми куємо нашу військову (і наукову) перемогу, і зрозуміти, що чекає їхні країни, якщо «руzкій мір» зайде на їхні території. Тому уряди всіх країн повинні допомагати ЗСУ, щоб цього не сталося.