Останнім часом на кафедрі іноземних мов Львівського національного університету природокористування популярними стали семінари, присвячені якійсь одній вузькій тематиці. Темою чергового семінару (15 червня 2023 р.) було «перевернуте навчання» (ПН) – англ. flipped learning. Суть перевернутого навчання полягає в тому, що викладач, наприклад, не читає сам лекцію студентам, а пропонує їм матеріали для самостійно опрацювання, щоб під час лекції оцінити рівень знання студентами вивченого матеріалу в процесі опитування, а також вирішує з ними практичні завдання, пов’язані з тематикою лекції.
З доповіддю про історію виникнення, моделі та використання цього виду навчання в Україні та за кордоном виступив Володимир Кухаренко, професор Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.
Досвідом впровадження такого навчання поділився Богдан Шуневич, професор нашого університету, який практикував такий підхід під час читання лекцій з дисципліни «Теорія і практика перекладу» на кафедрі прикладної лінгвістики Львівської політехніки у 1999–2000 рр. На семінарі виступили колишні студентки кафедри прикладної лінгвістики Юлія Шийка і Юлія Дем’янчук, які були учасниками впровадження перевернутого навчання, а тепер є відомими в Україні та за кордоном науковцями і педагогами: к.пед.н., доцент Ю. Шийка працює у Львівській політехніці, а Ю. Дем’янчук – у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності, готується до захисту докторської дисертації з філологічних наук.
Під час епідемії коронавірусу та воєнного стану викладачам українських закладів освіти часто приходиться використовувати перевернуте навчання, особливо після повітряних тривог.
Семінар проводився у змішаній формі: очній та дистанційній. Крім викладачів кафедри іноземних мов і гостей, у заході взяли участь викладачі всіх кафедр факультету землевпорядкування та туризму.