Мальська Марта Пилипівна – доктор економічних наук, професор, професор кафедри туризму (зовнішнє сумісництво).

У 1977 році закінчила географічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка за спеціальністю «Географія. Економічна географія».

У 1993 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук на тему «Регіональні особливості формування і розвитку торговельного комплексу області».

У 1996 р. присвоєно вчене звання доцента кафедри географії України Львівського державного університету імені Івана Франка.

1999–2001 рр. – докторант Львівського державного університету імені Івана Франка за спеціальністю «Економічна та соціальна географія».

У 2011 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук на тему «Формування і розвиток просторових систем послуг (теорія та практика реалізації)» за спеціальністю 08.00.05 – розвиток продуктивних сил і регіональна економіка.

У березні 2012 р. присвоєно вчене звання професора.

Присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України» (2018 р.).

Стаж науково-педагогічної роботи у закладах вищої освіти – 41 рік, у тому числі у даному закладі – 2 роки.

Основні етапи науково-педагогічної діяльності:

1978–1985 рр. – викладач географії ВШ №13.

1985–1994 рр. – старший викладач кафедри економіки та організації поліграфічного виробництва Українського поліграфічного інституту.

1994–1999 рр. – доцент кафедри географії України Львівського державного університету імені Івана Франка.

2001–2003 рр. – доцент кафедри географії України Львівського національного університету імені Івана Франка.

З 2003 р. – завідувач кафедри туризму географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

З 2022 р. – професор кафедри туризму Львівського національного університету природокористування (зовнішнє сумісництво).

Основні навчальні курси, які веде викладач для здобувачів РВО «Магістр»: «Економіка міжнародного туризму», «Управління якістю та безпекою в туризмі», «Стратегічний маркетинг в туризмі».

Основні напрями наукових досліджень: туризмологія: концептуальні засади теорії туризму; теоретико-методологічні засади формування просторової системи послуг; практичні основи просторового розвитку систем послуг, підходи до управління ними в контексті нової парадигми регіонального розвитку; проблеми соціальної географії та сфери послуг, географії та організації туризму, дослідження вітчизняного ринку туристичних послуг; маркетинг-менеджмент туристичних підприємств у ринковому середовищі; оптимізація просторової та структурної організації туристичної інфраструктури Карпатського регіону; оптимізація використання рекреаційно-туристичного потенціалу Західного регіону України: теоретико-методологічні і прикладні аспекти.

Під керівництвом М.П. Мальської захистили дисертації: І.Г. Пандяк, А.М. Манько, М.Я. Топорницька (на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук) та І.С. Пурська, І.З. Жук (Мункачій), О.П. Біланюк (на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук).

Членство у вченій раді географічного факультету, спеціалізованій вченій раді Д 35.051.08 та спеціалізованій вченій раді К 35.051.21 Львівського національного університету імені Івана Франка.

Консультант з питань туризму Monitor group Львівської міської ради.

Член експертної групи з питань туризму при Департаменті міжнародного співробітництва та туризму Львівської обласної державної адміністрації.

Член експертної комісії з проведення акредитаційної експертизи підготовки магістрів зі спеціальності 8.04010406 «Географія рекреації та туризму» у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка (квітень, 2014 р.).

Член експертної комісії з проведення акредитаційної експертизи підготовки бакалаврів зі спеціальності 6.140103 «Туризм» у Кам’янець-Подільському національному університеті імені І. Огієнка (травень, 2014 р.).

Член підкомісії з туризму НМК зі сфери обслуговування при Міністерстві освіти і науки України.

Член наглядової ради проєкту «Східноєвропейські перлини: створення та просування продуктів міського культурного туризму в транскордонному просторі» від міста Львова.

Член редколегії «Вісника Львівського національного університету імені Івана Франка. Серія географічна».

Член редколегії науково-практичного збірника «Географія та туризм» кафедри країнознавства та туризму географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Член акредитаційної комісії екскурсоводів Львівської області.

Учасник проєкту PANCI «Інвестиції туристичні на Західній Україні» (Варшава, 2004 р.).

Учасник програми економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності м. Львова.

Учасник міжуніверситетського проєкту «Туризмологія: концептуальні засади» (2008 р.).

Експерт Карпатської Марки (туристичного знака якості Карпат).

Експерт з питань створення інформаційної інфраструктури у місті Львові.

Науковий рецензент часопису «Barometr Regionalny», Vol. 1–4 (2014).

Голова Державної екзаменаційної комісії з напряму підготовки «Менеджмент» та спеціальності «Менеджмент організацій та адміністрування» (м. Житомир, 2013–2015 рр.).