23 грудня 2022 року на кафедрі туризму ЛНУП було організовано студентський науковий круглий стіл на тему «Різдвяні туристично-краєзнавчі маршрути Україною», який є продовженням етнографічно-краєзнавчих зустрічей-досліджень культури та звичаїв рідного краю, започаткованих минулого року доцентом Михайлом Гамкалом. На захід було запрошено усю студентсько-викладацьку спільноту факультету землевпорядкування та туризму.

На засіданні круглого столу спікери натхненно та креативно представили результати своїх досліджень у форматі доповідей і фото- та відеопрезентацій. Зважаючи на доволі широку географію студентської молоді усіх курсів спеціальності 242 «Туризм», було детально розглянуто та заслухано розповіді про краєзнавчі дослідження різдвяних традицій і звичаїв різних регіонів України (у розрізі областей, окремих міст і сіл) і республіки Вірменія:

- Львівщини − Софія Вовк, Євгенія Чеканьова, Юлія Калитовська, Галина Стельмах, Софія Лучка, Тетяна Янкова, Мар’ян Семенюк;

- Рівненщини − Дарія Кобринчук;

- Івано-Франківщини − Христина Штогрин;

- Житомирщини − Валерія Яцков;

- Херсонщини − Регіна Каменщик;

- Кіровоградщини − Руслана Павлюк;

- Дніпропетровщини + Вірменії − Маріам Мелконян.

У формі пізнавального туристично-краєзнавчого маршруту було детально проаналізовано основні регіональні та родинні особливості святкувань Андрія, Миколая, Різдва, Старого Нового року, Маланки та Василя, Щедрого вечора, Йордану. Вважаємо, що зараз це вкрай актуально у контексті відродження етнічних традицій, національно-патріотичного виховання, зміцнення міжрегіональних зв’язків і єднання України. А запропонований присутнім кросворд «Родзинка» ще раз підкреслив, якими безцінними є наші автентичність, знання звичаїв, дружнє спілкування та людський потенціал.

Усі представлені доповіді жваво обговорювались учасниками круглого столу, а його засідання виявилось надзвичайно продуктивним, пізнавальним та спонукало до появи нових цікавих тем, які потребують ретельного дослідження і подальшого обговорення на схожих заходах.

Варто зауважити, що тут дуже добре прослідковуються і міжпредметні зв’язки у контексті дисциплін «Туристичне краєзнавство», «Туристичне країнознавство», «Організація анімаційної та екскурсійної діяльності», «Сервісологія», «Організація туризму», «Маркетинг у туризмі», «Організація ресторанного господарства» тощо.

Захід відбувався у надзвичайно теплій, затишній, родинній атмосфері та закінчився спільними колядками і смачним частуванням традиційними стравами та напоями українського Різдва. Усіх здобувачів освіти, котрі залюбки долучилися до організації, проведення такого свята та брали найактивнішу участь, було нагороджено грамотами.

Дякуємо усім нашим дорогим учасникам круглого столу: деканесі факультету Наталії Стойко, завідувачці кафедри Оксані Крупі, колегам-викладачам і найкращим здобувачам освіти – за абсолютні розуміння, сприяння, підтримку та допомогу в організації такого заходу, який укотре об’єднав дружну студентсько-викладацьку родину факультету землевпорядкування та туризму!