Саме на таку актуальну тему 26 травня 2023 року у рамках святкування Дня науки в Україні на кафедрі туризму ЛНУП було проведено Круглий стіл з міжнародною участю.

З вітальним словом виступив декан факультету землевпорядкування та туризму ЛНУП Павло Колодій, який наголосив на важливості розвитку туризму в умовах війни і побажав учасникам цікавого обміну думками.

Завідувачка кафедри туризму Оксана Крупа привітала представників туристичної родини, обумовила тематику Круглого столу, звернувши увагу на актуальність в сучасних умовах не лише туризму, а й рекреації.

Розпочали насичений порядок денний із виступу першого проректора з дидактики, доктора габілітованого, інженера, професора Міжнародної академії прикладних наук в Ломжі (Польща) АнджеяБорусєвича. Він детально окреслив розвиток туризму в наших державах, можливості співпраці, побажав Україні перемоги у війні, вступу в Євросоюз і якомога швидшої співпраці та спільних проєктівв очній формі.

Продовжила цю думку доктор філософії Міжнародної академії прикладних наук в Ломжі Зоя Шарлович, яка вкотре продемонструвала свою підтримку українцям і запропонувала розширити співпрацю.

Регіональний директор ТОВ «Стаффорент» (Болгарія) Максим Комаров окреслив головні моменти розвитку готельно-ресторанної справи в обох країнах і запропонував продовжувати міжнародну співпрацю, зокрема щодо закордонного стажування українських здобувачів вищої освіти.

Марта Мальська, д.е.н., професор кафедри туризму ЛНУП і завідувач кафедри туризму ЛНУ імені Івана Франка, у своєму виступі багато уваги зосередила на актуальності та необхідності розвитку гостинності та рекреаційної діяльності як пріоритетних напрямів у туристично-рекреаційній сфері.

Сергій Маруняк, Михайло Біляк, Ірина Любинець, Оксана Годованець (представники Яворівського національного природного парку) свій колективний виступ присвятили важливості в умовах воєнного стану паралельно з туризмом розвитку саме рекреації як форми відновлення фізичних та психоемоційних сил, особливозавдяки територіям і обєктам природно-заповідного фонду України.

Директорка Регіонального ландшафтного парку «Верхньодністровські Бескиди» Наталія Олійник представила цікаву презентацію на тему «Рекреаційна діяльність РЛПВерхньодністровські Бескиди», акцентувавши на важливості власне регіонального розвитку туристичних дестинацій, і, як завжди,захопила усіх учасників Круглого столу своїм позитивом, оптимізмом і любовю до природи.

Мирослава Єргуньова, Христина Грицай, Ірина Гнатюк(представники Національного природного парку «Північне Поділля»), доєднавшись до роботи Круглого столу не тільки з візит-центру, а й безпосередньо під час проведення еколого-пізнавальної екскурсії, акцентували увагу слухачів на популяризації основних екологічних стежок парку, досить детально окресливши свою діяльність і бачення майбутнього туристично-рекреаційної сфери.

Директор Державного природознавчого музею НАНУ Тарас Яницький, предметно розповівши про діяльність установи в умовах воєнного стану, підтримав тематику рекреації і на високому науковому рівні довів, що музеї, роль яких складно переоцінити у нашому професійно-світоглядному розвитку, можуть бути й обєктами рекреаційної діяльності.

Представники відділення екології, туризму та менеджменту ВСП «Львівський фаховий коледж ЛНУП», як зазвичай, активно долучилися до нашої дискусії. Ольга Лемко-Мельник виступила з цікавою доповіддю «Проблеми та перспективи розвитку туризму та рекреації в умовах сьогодення» на прикладі освітньої діяльності коледжу, наголосивши на особливостях і дистанційного, й очного навчання здобувачів освіти у контексті глобальних викликів сучасності, а Стефанія Рибак підсумувала виступ, акцентувавши на важливості міждисциплінарних звязків, зокрема у практичній підготовці майбутніх фахівців туристично-рекреаційної сфери.

Любов Завозіна, голова циклової комісії фундаментальних дисциплін та дисциплін професійної підготовки спеціальності «Туризм», фізичного виховання та захисту України ВСП «Стрийський фаховий коледж ЛНУП», представила презентацію про практичні навички здобувачів освіти коледжу під час навчання і проходження практик, проінформувавши, що такі поїздки і вивчення рідного краю є неоціненним досвідом для майбутніх фахівців.

Юлія Боруцька, доцент кафедри туризму ЛНУП, виступила з презентацією на тему «Формування екосвідомості та національно-патріотичне виховання здобувачів освіти через призму рекреації та туризму», навівши із власного досвіду реальні приклади практичної науково-педагогічної діяльності та наголосивши на крайній актуальності синергії цих напрямів для виховання екосвідомої, патріотичної української молоді та майбутніх фахівців в умовах виживання туристично-рекреаційної галузі під час пандемії Covid-19 і російсько-української війни.

Директор приватного підприємства «ГалТурТранс» Наталія Корнієнко, директор туристичної агенції «Савана» Валентина Сохнич, директор ТзОВ «Марс» Марта Литвинюк, директор турагентства «Навколо Світу – Тур» Маряна Лужна, директор готелю-ресторану «Status» Анна Ільченко, викладачі кафедри туризмуОксана Березівська, Світлана Бугіль, Ірина Дидів та інші учасники круглого столу взяли активну участь в обговоренні, обміні думками щодо тенденцій і перспектив розвитку туризму та рекреації в Україні.

Учасники Круглого столу неодноразово згадували у своїх виступах доцента кафедри туризму Михайла Гамкала, який загинув, захищаючи нас від агресора. Він був на багатьох світлинах, його наукову діяльність важко переоцінити, а унікальний педагогічний талант викладача-практика в туристично-рекреаційній і екскурсійній сферах колеги та здобувачі освіти й досі обговорюють. Було вкотре наголошено, що триває голосування про присвоєння Михайлу звання Героя України.

Загалом робота Круглого столу пройшла на високому науково-методичному рівні, було розглянуто актуальні питання зі сфери туризму та рекреації в сучасних умовах і на перспективу, а в процесі дискусії виникали інноваційні ідеї та шляхи їхнього практичного втілення в життя.

Щиро дякуємо всім учасникам заходу! Ваша присутність була, є та буде для нас дуже важливою, адже ми високо цінуємо нашу плідну співпрацю у туристично-рекреаційній сфері.

Бажаємо всім якнайшвидшого святкування такої бажаної Перемоги!