Жорстока війна з російськими окупантами 22 червня 2024 року на Донеччині поблизу населеного пункту Урожайне Волноваського району забрала життя Тараса Івановича Багая.
Тарас Іванович був кандидатом сільськогосподарських наук, доцентом кафедри тваринництва і кормовиробництва факультету агротехнологій та екології Львівського національного університету природокористування МОН України.
Народився Тарас Іванович 19 вересня 1976 року в селі Жовтанці Львівського (колишнього Кам’янка-Бузького) району Львівської області у сім’ї вчителів. Батько Іван Миколайович і мати Оксана Дем’янівна змалку прищепили йому любов до знань, до рідної землі, адже матір була вчителем біології. В 1983 році Тарас Іванович пішов у перший клас Жовтанецької середньої школи, яку закінчив у 1991 році й поступив у Кам’янка-Бузьке ВПУ № 71. Закінчивши з відзнакою училище і здобувши спеціальність фермера-орендаря, у 1995 році вступив до Львівського державного аграрного університету. Упродовж навчання успішно здобував фах і в 2000 році закінчив університет з відзнакою, одержавши кваліфікацію вченого агронома за спеціальністю «Агрономія». Після чого вступив до магістратури на денну форму навчання і у 2001 році його завершив теж з відзнакою, здобувши кваліфікацію магістра з агрономії.

Свою професійну діяльність Тарас Іванович починав як науковий співробітник НДВ Львівського НАУ. У 2013–2015 рр. він став здобувачем заочної форми навчання при кафедрі технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету (спеціальність 06.01.09 – рослинництво). В 2020 році захистив дисертаційну роботу на тему «Формування зернової продуктивності бобів кормових залежно від елементів технології вирощування в умовах Лісостепу західного» на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук. А з 2020 року працював над докторською дисертацією під керівництвом доктора сільськогосподарських наук, академіка НААНУ, професора Володимира Володимировича Лихочвора.
З 2020 року Тарас Іванович працював старшим викладачем, а з 2021 року – виконувачем обов’язків доцента кафедри тваринництва і кормовиробництва Львівського національного аграрного університету,  викладав навчальні дисципліни «Корми і годівля тварин», «Біотехнології», «Основи будівельної зоогігієни» й «Екологізація технологічних процесів у кормовиробництві». Він займався вивченням технологій вирощування бобів кормових, екологічною оцінкою гібридів соняшнику, збереженням колекційного генофонду часнику озимого, був автором близько 30 наукових праць, у тому числі патенту на корисну модель.
Тарас Іванович був Людиною з великої літери, справжнім Патріотом України, який свого часу брав участь у Помаранчевій революції та Революції Гідності, а з початку збройної агресії добровольцем пішов захищати нашу країну на передових рубежах, служив гранатометником другого стрілецького відділення першого стрілецького взводу четвертого стрілецького батальйону.
Кафедра, факультет і університет втратили не просто хорошого педагога, якого любили й поважали колеги та студенти, він був справжнім професіоналом-агрономом, що вирізнявся винятковою наснагою до наукових знань! Тарас Іванович був надійним товаришем, бойовим побратимом, гідним уособленням сили духу українського воїна!
Слава та честь мужньому Герою і просто чудовій людині, яка навічно залишиться у нашій пам’яті та серцях!