Міжнародна науково-практична конференція на тему «Актуальні питання лінгвістики, професійної лінгводидактики, психології і педагогіки вищої школи», яка вже вдруге проводиться в умовах воєнного стану в Україні на базі кафедри іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією Полтавського державного медичного університету, на нашу думку, минулого року пройшла під гаслом «Крізь воєнні терни до зірок науки» (https://lnup.edu.ua/uk/kafinozem2020/newsinozem/4231-newskafinmov221217). Нагадаємо, що конференція повинна була відбутися 24-25 листопада 2022 р., але через бомбардування ворогом енергетичних об’єктів України, в тому числі в Полтаві, пленарні і секційні засідання були перенесені на 15-16 грудня 2022 р.

Цьогорічна конференція в Полтаві (22-24 листопада 2023 р.) також відбувалася під звуки сирени і атаки ворожих російських ракет та іранських «Шахедів» на українські села і міста. Викладачі українських закладів вищої освіти, розташованих на територіях, де звучали сирени і були збиті українською ППО ворожі засоби ураження, продовжували брати участь в конференції з укриттів, а викладачі львівських ЗВО, де не було повітряної тривоги, і закордонних університетів продовжували свою роботу у звичному режимі. Тобто цього року, можна сказати, конференція працювала під гаслом відомого вислову «Собака гавкає, а караван іде» у трохи зміненому нами варіанті – «Моська гавкає, а міжнародний науковий караван іде».
Співорганізаторами конференції були вісім українських і дев’ять закордонних ЗВО та інших установ з Великобританії, Німеччини, Іспанії, Польщі, Румунії, Португалії та Шрі-Ланки. Серед українських співорганізаторів є також кафедра іноземних мов Львівського національного університету природокористування.
Наші закордонні колеги мали можливість взяти участь в конференції, відчути всі «радощі» умов, в яких ми куємо нашу військову (і наукову) перемогу, зрозуміти, що чекає їхні країни, якщо «руzкій мір» зайде на їхні території, тому уряди всіх країн світу повинні допомагати Збройним Силам України, щоб цього не сталося.
Професор кафедри іноземних мов Богдан Шуневич виступив на конференції з доповіддю на тему «Частотні словники: їх призначення і перспективи укладання».
З матеріалами міжнародної конференції можна ознайомитися в Науковій бібліотеці нашого університету.