5 грудня 2016 року на кафедрі агрохімії та ґрунтознавства відбувся круглий стіл «Ґрунт – найбільше багатство держави», присвячений Всесвітньому дню ґрунту.

Відзначення цього Дня кафедрою проводяться щорічно і вже стали доброю традицією.

Роботу круглого столу розпочав завідувач кафедри доктор сільськогосподарських наук, професор В.І. Лопушняк. Він привітав гостей зі святом, відзначення якого схвалене Радою ФАО для привернення уваги до виключної ролі, яку відіграє ґрунт на нашій планеті. Професор В.І. Лопушняк наголосив на винятково важливій проблемі збереження ґрунтового покриву як визначального ресурсу для задоволення продовольчих потреб людства, здоров’я екосистем, важливого джерела добробуту людей і основи для подальших якісних цивілізаційних змін.

В рамках роботи круглого столу були представлені навчальні посібники, видані викладачами кафедри у цьому році.

Доцент М.М. Вислободська ознайомила присутніх з довідковим посібником «500 запитань і відповідей з агрохімії», виданим колективом авторів: професорами В.І. Лопушняком, М.Й. Шевчуком, доцентами М.М. Вислободською, І.М. Пархуцем, Б.І. Пархуцем. Присутні високо оцінили лаконічність, величезний обсяг та нестандартну форму подання інформації. Видання подане у формі запитань і готових відповідей, що найбільше оцінили присутні студенти, члени наукового гуртка «Агрохімік».

В.о. доцента О.В. Гаськевич презентувала навчальний посібник «Агроґрунтознавство», який видали автори В.І. Лопушняк, В.Б. Данилюк, О.В. Гаськевич, Н.І. Лагуш. Доцент В.Б. Данилюк відзначив, що посібник «Агроґрунтознавство» написаний доступно, згідно програми, не переобтяжений «пустопорожньою» інформацією, практичний, і вже використовується студентами.

Навчальний практикум «Меліоративне землеробство: практикум» присутнім презентували автори, професор І.А. Шувар та доц. В.Я. Іванюк, які відмітили, що цей посібник є надійним помічником під час вивчення дисципліни «Меліоративне землеробство». Це видання є спільною працею науковців кафедри агрохімії та ґрунтознавства і кафедри технологій в рослинництві.

Присутні рецензенти – професори В.В. Лихочвор, І.А. Шувар, директор бібліотеки ЛНАУ, доцент Л.А. Пинда – високо оцінили працю колективу авторів цих видань.

Професор В.І. Лопушняк також представив присутнім колективну монографію «Системи удобрення сільськогосподарських культур у землеробстві початку ХХІ століття», в написанні якої брали участь науковці кафедри.

В рамках роботи круглого столу виступили ветерани кафедри – доценти В.Б. Данилюк та І.М. Пархуць.

Від імені студентів учасників круглого столу привітала студентка групи Аг-71, призер Всеукраїнської олімпіади з дисципліни «Ґрунтознавство», переможець конкурсу студентських наукових робіт з агрономії Л.Ружило.

На завершення роботи круглого столу професор В.І. Лопушняк звернувся до студентів із побажанням дбати про збереження і відтворення родючості ґрунту, адже від їхніх знань і уміння їх застосувати на практиці залежить майбутнє держави, її розвиток або занепад.