У рамках проведення виховних заходів зі студентами в позаурочний час, 07 грудня 2016 року у світлиці гуртожитку №6 відбувся День кафедри генетики, селекції та захисту рослин, організований студрадою і студентським науковим гуртком кафедри.

Досить різноманітною, різноплановою, насиченою, а головне – надзвичайно цікавою і повчальною в історичному і пізнавальному плані була зустріч професорсько-викладацького складу кафедри та студентів факультету агротехнологій та екології, які вщерть заповнили слухацьку аудиторію. На початку зустрічі професор кафедри П.Д. Завірюха представив її науково-педагогічних працівників, які прибули, щоб поспілкуватися зі студентами у невимушеній, домашній, теплій, а правильніше сказати – родинній атмосфері. Нині на кафедрі генетики, селекції та захисту рослин працює дев’ять викладачів, і шестеро із них завітали у гості до студентів.

Згодом проф. П.Д. Завірюха розповів про історію створення нашого університету, агрономічного факультету (нині – агротехнологій та екології) і кафедри генетики, селекції та захисту рослин зокрема – від витоків до сьогодення. Нам є чого пишатися своєю історією: у 2016 році і університету, і факультету минуло 160 років від часу заснування. Бо, як сказав виступаючий, не знаючи свого минулого, не можна рухатися у майбутнє. А з якою любов’ю, теплотою, з яким патріотизмом та ентузіазмом він говорив про наш університет, його історію і особистості! Ми побачили у презентації проф. П.Д. Завірюхи унікальні фото з історії нашого навчального закладу ще з кінця ХІХ і початку ХХ століття. Вперше дізналися, що історія нинішньої кафедри генетики, селекції та захисту рослин бере свій початок ще з 1901 року, коли Вища школа рільнича у Дублянах ухвалою уряду тодішньої Австро-Угорщини дістала статус Академії рільничої. Почуте про минуле і сьогодення Львівського НАУ переповнювало нас гордістю за наш університет, і ми пишаємося тим, що навчаємося саме у ньому.

Пізніше відбулося ознайомлення усіх присутніх на Дні кафедри із результатами науково-дослідної роботи викладачів і студентів-гуртківців, які успішно працюють над створенням нових сортів картоплі, стійких до різноманітних хвороб та шкідників, несприятливих факторів навколишнього середовища, з високими показниками якості бульб. Нині у Державному  реєстрі сортів рослин України перебуває чотири сортів «другого хліба», виведених науковцями кафедри: Західна, Воля, Ліщина, Дублянська ювілейна.

Досить результативною і показовою є діяльність студентського наукового гуртка кафедри генетики, селекції та захисту рослин. Так, за 2014–2016 рр. студенти-гуртківці тричі ставали переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з агрономії: Наталія Бірук (науковий керівник доцент Г.О. Косилович) – друге місце у 2014 р., Микола Андрушко (науковий керівник проф. П.Д. Завірюха) – перше місце у 2014 (Диплом І ступеня) і перше місце (Диплом І ступеня) у 2015 році. Саме Микола Андрушко у 2015 році увійшов у трійку кращих молодих науковців Львівського НАУ. У 2016 році студент-гуртківець кафедри Віталій Наумов (Аг-41) на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з політичних наук посів третє місце. Цього ж року на Всеукраїнській олімпіаді з біології студентка-гуртківець кафедри Ольга Ковач виборола перше місце з генетики у Миколаївському НАУ.  У 2015–2016 н.р. у цьому ж навчальному закладі студенти-магістранти кафедри Ігор Венгер та Ірина Ломадзе посіли, відповідно, друге (Диплом ІІ ступеня) і третє (Диплом ІІІ ступеня) місця на Всеукраїнській олімпіаді з агрономії. Лише за останні два навчальні роки студентами-гуртківцями кафедри генетики селекції та захисту рослин було зроблено 87 доповідей на Міжнародному науковому форумі «Студентська молодь і науковий прогрес в АПК» (Львівський НАУ) та в інших навчальних закладах. За цей же час ними опубліковано 36 статей у різних наукових виданнях, включаючи і зарубіжні.

А квінтесенцією Дня кафедри генетики, селекції та захисту рослин у студентському гуртожитку №6 нашого факультету була колективна дегустація нових перспективних гібридів картоплі, виведених науковцями кафедри в останні роки за участю і студентів-гуртківців. Ця акція викликала особливий інтерес і пожвавлення серед присутніх, бо у такій дегустації студенти брали участь вперше. Кожен із студентів одержав дегустаційний листок і додаток до нього, у якому подавалися критерії оцінки варених у несоленій воді бульб за 6 показниками. На стіл студентам подавали зашифрований під певним номером новий перспективний гібрид (усіх їх було п’ять), а студенти виказували свої уподобання та смаки за дев’ятибальною міжнародною шкалою і заносили свої оцінки у дегустаційний листок. До речі, усі нові гібриди картоплі втаємничено варили студенти-гуртківці кафедри на кухні гуртожитку. Після ретельного аналізу більше як 40 дегустаційних листків та виведення середніх показників були визначені, а згодом і дешифровані гібриди картоплі, які подавалися для дегустаційної оцінки студентам. За результатами проведеної дегустації бульб беззаперечним фаворитом виявився новий перспективний гібрид 02/1-8, виведений від схрещування сортів Воля і Памір, який найбільше сподобався усім молодим дегустаторам і отримав 7,7 бала з 9 можливих. Не випадково вже цього року кафедра планує передавати його до Державного сортовипробування (під попередньою назвою Шляхетна).

Під кінець такого пізнавального, надзвичайно цікавого і неформального спілкування викладачів і студентів поза навчальними аудиторіями, кафедра генетики, селекції та захисту рослин почастувала усіх присутніх солодощами та печивом. Як наголошували викладачі кафедри – для ясного і чистого розуму студентів перед заліково-екзаменаційною сесією. З бадьорим і піднесеним настроєм студенти полишали чудово організований захід. Висловлюємо щиру вдячність викладачам кафедри, їх невтомним студентам-помічникам та студентській раді гуртожитку №6 за організацію і проведення цікавої і пізнавальної зустрічі.