У рамках зміцнення двосторонніх зв’язків, обміну науковою і дидактичною інформацією та з метою розширення подальшої співпраці у всіх царинах університетського життя у Львівському національному аграрному університеті 15 листопада цього року з візитом побував професор університету штату Джорджія (США) Вейн Перротт, якого супроводжували представники посольства США в Україні, наукова та університетська спільнота.  Професор Вейн Перротт є знаним фахівецем у галузі біотехнології, генетики і геноміки рослин, тому його приїзд у Львівський НАУ став значною науковою і освітньою подією.

Попри насичену програму візиту, професор Вейн Перротт знайшов можливість зустрітися із науково-педагогічними працівниками, а головне – із  студентами факультету агротехнологій і екології, та прочитати лекцію «ГМО: 21 рік поширення». У лекції професором показаний історичний аспект створення генетично модифікованих рослин, зроблено порівняння класичної гібридизації з генетичною трансформацією рослин, акцентовано увагу на перевагах трансгенних сортів над сортами, які створені традиційними (класичними) методами селекції.

Окрім цього, лектором були детально відображені напрямки сучасної генетичної модифікації рослин (стійкість до гербіцидів, стійкість до хвороб, до шкідників, посухостійкість, якість продукції), показана динаміка поширення ГМ сільськогосподарських культур у світі за останні 21 рік (1996–2017), а також акцентовано увагу на результатах вирощування ГМ-культур фермерами США. Викладена інформація була достатньо новою і свіжою. Враховуючи неоднозначне громадсько-суспільне, морально-етичне і релігійне сприйняття генетичної модифікації у світі, Європі і Україні, професору Вейну Перротту після прочитаної лекції було поставлено безліч питань, Найбільш активними, звісно, були студенти-агрономи, що ставили  лектору цікаві запитання англійською без перекладачів.

Підсумок аудиторного спілкування американського професора Вейна Перротта із студентами факультету агротехнологій і екології підвів завідувач кафедри генетики, селекції та захисту рослин професор П.Д. Завірюха, який подякував за лекцію і повідомив, що курс сільськогосподарської біотехнології у Львівському НАУ ним читається вже понад 20 років і отримана інформація є достатньо цінною для подальшого збагачення студентів факультету новими знаннями про ГМ рослини. Окрім цього, П.Д. Завірюха проінформував американського гостя про те, що в Україні 31.05.2007 р. прийнятий закон «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні і транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», у якому викладені основні принципи державної політики у галузі поводження з ГМО. Головний з них: пріоритетність збереження здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища у порівнянні з отриманням економічних переваг від застосування ГМО, тому у нашій державі вирощування генетично модифікованих культур офіційно заборонене законом.

Згодом, під орудою декана факультету агротехнологій і екології доцента В.В. Бальковського та за участю науково-педагогічних працівників факультету відбулось подальше спілкування з професором Вейном Перроттом на «круглому столі», на якому дискусія торкалася не лише вузьких проблем поширення і вирощування ГМ-рослин, але й значно ширших загальнобіологічних наукових та освітніх університетських питань. Власне і прощання із заокеанським гостем засвідчило про глибоке задоволення усіх сторін не тільки від наукового, а й від щирого людського спілкування.