Факультет агротехнологій і екології Львівського національного аграрного університету організував і 6-8 червня 2018 року провів Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Селекція сільськогосподарських рослин у ХХІ столітті: теорія і практика, реалії та перспективи», присвячену 130-річчю від дня народження академіка М.І. Вавилова і 78-річчю його перебування на дослідних полях у Дублянах. Організаційні аспекти проведення конференції були покладені на  кафедру генетики, селекції та захисту рослин (завідувач – в.о. проф. П.Д. Завірюха), з чим вона успішно справилася.

Перед початком роботи конференції в.о. проф. П.Д. Завірюха представив навчальні заклади і наукові установи, які зголосилися взяти участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції. Серед них: Львівський НАУ, Білоцерківський НАУ, Вінницький НАУ, НУБІП України, Миколаївський НАУ, Харківський НАУ ім. В.В. Докучаєва, Сумський НАУ, Житомирський національний агроекологічний університет, Уманський національний університет садівництва, Подільський державний аграрно-технічний університет, Полтавська державна аграрна академія, Херсонський державний аграрний університет, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Ніжинський агротехнічний інститут, Івано-Франківський коледж Львівського НАУ.

Наукові установи представляли: Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка НАН України, Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла НААНУ, Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААНУ, Інститут картоплярства НААНУ, Інститут садівництва НААНУ, Інститут зрошуваного землеробства НААНУ, Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААНУ, Інститут сільського господарства  Полісся НААНУ, Дослідна станція помології ім. Л.П. Симиренка ІС НААНУ, Донецька державна сільськогосподарська дослідна станція, Закарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція НААНУ.

Результати наукових досліджень 142 авторів із навчальних закладів і наукових установ дістали належне відображення у фаховому науковому виданні «Агрономія» (том І), який отримали усі учасники конференції.

Пленарне засідання Всеукраїнської науково-практичної конференції відкрив вступним словом ректор Львівського національного аграрного університету, академік НААН України Володимир Васильович Снітинський, який відмітив, що у сучасному сільському господарстві серед факторів нарощування виробництва рослинницької продукції провідне місце належить сортовим ресурсам. За даними науки і практики, нові сорти сільськогосподарських культур можуть забезпечувати 30-35% приросту урожаю і є одним із факторів інтенсифікації аграрного виробництва.

Не випадково Всеукраїнська науково-практична конференція «Селекція сільськогосподарських рослин у ХХІ столітті: теорія і практика, реалії та перспективи» присвячена пам’яті людини, яка все своє життя віддала збору рослинного різноманіття і створення унікальних генетичних колекцій як основного вихідного матеріалу для практичної селекції рослин. Вона присвячена людині планетарного масштабу, якою був академік Микола Іванович Вавилов.

Також акад. В.В.Снітинський відмітив значну роль видатного вченого М.І. Вавилова, який на європейському і світовому рівні багато зробив для становлення і розвитку фундаментальної й прикладної біології.

Саме цього року минає 78 літ з того дня, коли М.І. Вавилов, вчений зі світовим ім’ям, у кінці липня 1940-го року вперше ступив на галицьку землю і побував на дослідних полях у Дублянах, де ознайомився із унікальними колекціями різних культур, і в першу чергу – зернових, сконцентрованими у Дублянській Академії. Вже на той час академік М.І. Вавилов добре знав, що біологічна «галицька кров» тече у багатьох знаменитих канадських і європейських пшеницях, а результати генетичних досліджень «дублянців» публікуються у престижних біологічних журналах Європи і світу. Саме в тодішній Академії рільничій у Дублянах були сформовані відомі наукові школи вчених-селекціонерів, традиції яких продовжуються і в сучасному Львівському національному аграрному університеті.

Це ще раз підкреслює правильність вибору тематики і місця проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції саме у Львівському НАУ, – відмітив ректор.

Також академік В.В. Снітинський привітав усіх учасників конференції і побажав усім її учасникам плідної роботи і пам’ятного перебування на теренах Галичини.

Зі змістовною доповіддю «Академік М.І. Вавилов – геній і совість народу» виступив завідувач кафедри генетики, селекції та захисту рослин П.Д. Завірюха. Доповідач зауважив, що М.І.Вавилову довелося бути одночасно і вченим-агрономом і організатором сільськогосподарської науки, генетиком і селекціонером, ботаніком і географом-мандрівником. Як свого часу влучно зауважив академік-агрохімік Д.М. Прянишников: «Микола Іванович – геній, і ми не усвідомлюємо цього лише тому, що він наш сучасник».

Великий інтерес і жваві наукові дискусії на конференції також викликали доповіді: професора В.С. Мамалиги (Вінницький НАУ) «Ідеї М.І. Вавилова та їх використання у підготовці фахівців агрономічного профілю»; доктора с.-г. наук, професора О.С. Гораша (Подільський державний аграрно-технічний університет) «Ефективність добору в селекції гречки»; канд. с.-г. наук В.В.Волошиної «Селекція яблуні дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка Інституту садівництва НААН України»; канд. с.-г. наук доцента Л.А. Вільчинської (Подільський державний аграрно-технічний університет) «Селекція гречки для умов Лісостепу України»; доктора с.-г. наук О.Ю. Леонова (Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААНУ) «Вміст каротиноїдів у борошні сортів пшениці м’якої»; доктора с.-г. наук, професора В.Тищенка і здобувача В.О. Гусенкової (Полтавська державна аграрна академія) та багатьох інших.

Згідно із прийнятою резолюцією Всеукраїнської науково-практичної конференції для вирішення існуючих селекційно-генетичних проблем потрібно опрацювати нові методологічні рішення і підходи. Зокрема, в подальшому створенні базових колекцій рослин, взаємному обміні вихідним селекційним матеріалом, запровадженні нових методик його створення та оцінки, посиленні робіт з адаптивної селекції рослин у зв’язку із глобальним потеплінням, збереженні і ефективному використанні генетичних ресурсів рослин.

Власне цим проблемам і була присвячена Всеукраїнська науково-практична конференція, яка пройшла у наукових дискусіях і пошуках, що сприятиме подальшому розвитку селекційно-генетичних досліджень у нашій державі, збереженню генетичного різноманіття рослин та його ефективному використанні для потреб нинішніх і прийдешніх поколінь.