18-19 вересня 2019 року на факультеті агротехнологій і екології в рамках XХ Міжнародного науково-практичного форуму «Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій» відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Системи виробництва продукції рослинництва на основі екологостабілізуючих заходів».
Учасниками конференції були представники Люблінського природничого університету (д-р габ. Галина Ліпінська, керівник кафедри луківництва та ландшафтного дизайну, д-р габ. Тереза Вілупек, відділ ландшафтного та просторового управління, Хелена Цвінталь, старший інженерно-технічний спеціаліст, Адам Гаврилюк, асистент); Природничо-гуманітарного університету в м. Седльце, кафедри овочівництва Інституту агрономії (д-р габ. Йоланта Франчук, д-р габ. Роберт Роса, Лариса Гайко, докторантка, Домініка Слонечка, докторантка); Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААНУ (Г.С. Коник, д. с.-г. н., Р.В. Ільчук, д. с.-г. н.); Національного лісотехнічного університету України (Л.І. Копій, д. с.-г. н.); Івано-Франківського коледжу ЛНАУ (Б.А. Костюк, к. с.-г. н.); Золочівського коледжу ЛНАУ (М.В. Павлюк, к. с.-г. н.); Львівського екологічного коледжу ЛНАУ (М.В. Мороз); викладачі, аспіранти, студенти факультету.
Наукові доповіді були присвячені питанням виробництва органічної продукції рослинництва, проблемам формування в Україні конкурентоспроможної системи насінництва картоплі та овочевих культур, збалансованого природокористування, утилізації побутових відходів. Активна наукова дискусія засвідчила актуальність піднятої проблематики, важливість розвитку біологічного землеробства з метою забезпечення органічного виробництва сільськогосподарської продукції на засадах збереження екологічної рівноваги довкілля та поліпшення якості й поживної цінності вирощеної продукції.
Змістовне обговорення викликала доповідь польських колег Анни Вайковської, Йоланти Франчук, Роберта Роси та Лариси Гайко (Природничо-гуманітарний університет в м. Седльце) «Комбінований метод зберігання лопаток квасолі спаржевої залежно від висоти опромінення ультрафіолетовими променями», що стосувалася впливу різних упакувань, рівнів концентрації активних компонентів газових середовищ, променевої стерилізації на тривалість зберігання та збереженість овочевих культур, зокрема спаржевої квасолі.
Підсумки засідання були підведені головою конференції доцентом В.С. Борисюком.
За результатами роботи конференції учасники отримали сертифікати та подяки за участь.
З уваги на теоретичну й прикладну значимість застосування науково обґрунтованих систем виробництва продукції рослинництва на основі екологостабілізуючих заходів конференція факультету прийняла відповідну ухвалу.