Колектив факультету агротехнологій і екології з кожним роком нарощує темпи і розширює ареал міжнародної співпраці з різними країнами Європи. Зокрема, добрі традиції склалися з науковими установами і закладами вищої освіти Польщі. Раз на 2 роки за участю науковців нашого університету (організатори – Природничий університет в Любліні, Державна вища школа ім. Шимона Шимоновіца в м. Замості та ЛНАУ) відбуваються наукові конференції «Клімат поля в обробітку», присвячені проблемам глобальних змін клімату.

Тісна співпраця між науковцями проявляється у спільних публікаціях як у збірниках наукових праць ЛНАУ, так і польських закладів вищої освіти. Відомі професори цієї країни є членами редакційної колегії «Вісника Львівського НАУ: Агрономія» (професори д-р. габ. Вальдемар Мартин і Анджей Самборскі – Державна вища школа ім. Шимона Шимоновіца в м. Замості, Анджей Жиромскі – Вроцлавський університет природничих наук), а професор нашого університету Іван Шувар – член редакційних колегій наукових журналів Західнопоморського технологічного університету в Щецині та Природничого університету в Любліні.

Наприкінці минулого року відбували наукове стажування викладачі Природничого університету в Любліні д-р. габ. Галіна Ліпінська і д-р. габ. Тереза Вилупек, промотором яких був проф. Іван Шувар. За період стажування вони, зокрема, ознайомилися з особливостями навчально-виховного процесу, тематикою та умовами ведення науково-дослідної роботи аспірантів, викладачів та студентів, побували у науково-дослідних лабораторіях університету. З великим зацікавленням попрацювали у відділі стародруків Наукової бібліотеки університету. Цікавими були відвідини музеїв університету, ознайомлення із визначними історичними місцями Дублян та Львова. Оскільки д-р. габ. Тереза Вилупек одночасно обіймає посаду головного воєводського інспектора охорони рослин і насінництва у Любліні, то беззаперечною і перспективною була зустріч із фахівцями ДУ «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія», у ході якої обговорено шляхи та перспективи подальшої співпраці.

Програму стажування наші партнери успішно завершили і на закінчення їх перебування в Дублянах відбулась зустріч із ректором університету професором, академіком НААНУ В. В. Снітинським. Вони отримали сертифікати, пам’ятні сувеніри та зробили незабутні світлини.

Водночас декан факультету агротехнологій і екології доцент Володимир Бальковський завершив науково-педагогічне стажування на базі факультету агробіоінженерії у Природничому університеті в Любліні. Промотором стажування був декан цього ж факультету д-р. габ. проф. Криштоф Ковальчик. Під час стажування доцент Володимир Бальковський і професор Іван Шувар мали кілька зустрічей на навчально-науковій базі університету, в науковій бібліотеці, на польовій дослідній станції факультету з керівництвом університету і факультету, аспірантами, студентами, керівниками агрофірм. Вони репрезентували Львівський НАУ на інавгурації нового навчального 2020 року в Природничому університеті в Любліні, на імматрикуляції студентів-першокурсників на факультеті агробіоінженерії та у Державній вищій школі ім. Шимона Шимоновіца у м. Замості. Цікавими були відвідини Воєводського інспекторату охорони рослин і насінництва, що у Любліні, та зустріч із його колективом. У творчому діалозі йшлося про можливі взаємні запрошення фахівців для читання лекцій студентам та слухачам курсів підвищення кваліфікації – керівникам відділів фітосанітарних інспекцій різних областей України, проходження студентами навчальних практик, стажування викладачів, участь студентів і викладачів факультету у міжнародних грантах та ін.

Володимир Бальковський також отримав сертифікат про виконання програми і завершення стажування. Документ вручив йому декан факультету д-р. габ. проф. Криштоф Ковальчик.

Наша делегація побувала також в Технологічно-природничому університеті у Бидгощі. Під час зустрічі з керівництвом університету (проректор з міжнародної співпраці проф. д-р. габ. Адам Гадомскі) та факультету рільництва і біотехнології (декан проф. д-р. габ. Яцек Длугош, заступник декана проф. д-р. габ. Роман Ролбєцкі) отримано згоду щодо співпраці між факультетами на найближчу перспективу.