3 березня 2020 р. для студентів факультету агротехнологій і екології спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» (групи Св-42сп, Св-31, Св-21, Св-11) під керівництвом завідувача кафедри садівництва та овочівництва імені проф. І.П Гулька, кандидата с.-г. наук, доцента О.Й. Дидів та доцента І.В. Дидіва було проведено практичний семінар в ТзОВ «Сотеко» Сокальського району  на тему «Сучасна технологія вирощування овочевих рослин та грибів у спорудах захищеного ґрунту». ТзОВ «Сотеко» – одне із найсучасніших тепличних  комбінатів на території Західного регіону, в якому вирощуються за інтенсивними технологіями помідори, огірки, баклажани, перець, кавуни, дині та гриби.

Студенти, майбутні спеціалісти  в галузі овочівництва, мали унікальну можливість ознайомитися із сучасними шестиметровими конструкціями голландських теплиць, а  також із новітніми підходами до догляду за рослинами, комп’ютеризованою системою живлення рослин, поливу, освітлення, біологічним методом захисту овочевих рослин від шкідників та хвороб, логістикою та маркетингом екологічно-безпечної овочевої продукції. Також ознайомилися з теплицями старого типу (так звані антрацитні теплиці), які були побудовані ще в кінці ХХ сторіччя, проте в таких модернізованих теплицях продовжують вирощувати овочі.

В ТзОВ «Сотеко» займаються не тільки вирощуванням овочевих рослин, які користуються великою популярністю у споживачів України та ближнього зарубіжжя, а й грибами, зокрема печерицями. На території побудований сучасний шампіньйонний комплекс, який складається з 12 камер, в яких проходить весь цикл розвитку гриба: починаючи з моменту закладання готового субстрату на стелажах, в якому проходить процес проростання міцелію гриба, до збирання готового продукту, термінового охолодження та подальшого зберігання в спеціальних камерах з пониженою плюсовою температурою аж до моменту реалізації продукції. Студенти мали можливість відвідати окремі приміщення (камери).

Крім ТзОВ «Сотеко», студенти відвідали одне із приватних господарств, де побудовані плівкові теплиці дерев’яної конструкції площею 1000м2 . Вони  ознайомилися з окремими елементами конвеєрної технології вирощування цибулі на перо (вигонка на зелень), а також були присутні при садінні горшечкової розсади огірків. Загалом це дало їм можливість побачити і порівняти різні технології вирощування  овочів – як у плівковій теплиці, так і в скляних зимових теплицях –  і зробити відповідні висновки.

Загалом поїздка була надзвичайно пізнавальною та захоплюючою, адже студенти факультету агротехнологій і екології ЛНАУ мали унікальну можливість в умовах виробництва ознайомитися із сучасними технологіями вирощування овочевих рослин та грибів (печериць) в різних спорудах захищеного ґрунту. Такі практичні семінари в умовах виробництва вкрай необхідні, адже це стимулює студентів для подальшого вдосконалення  та поєднання теоретичних та практичних знань. Саме набуття практичних навиків дає можливість краще оцінити свої здібності та можливості, оскільки в перспективі після закінчення університету дехто безперечно вирішить відкрити свій бізнес з вирощування великого сортименту овочів як у відкритому ґрунті, так і захищеному.

Студенти висловлюють щиру вдячність організаторам проведення практичного семінару в умовах виробництвах кандидату с.-г. наук, доценту Ользі Йосипівні Дидів та доценту Ігорю Володимировичу Дидіву, а також директору ТзОВ «Сотеко» Наталії Михайлівні Мартинюк, начальнику відділу вирощування овочів Валерію Анатолійовичу Ревенку, начальнику відділу вирощування грибів Христині Володимирівні Корінь.