28 вересня 2020 р. на кафедрі екології факультету агротехнологій і екології Львівського НАУ відбувся науково-практичний семінар гуртка «Хімія і технології» на тему  «Озон в житті людини», присвячений Міжнародному дню озонового шару. У заході взяли участь викладачі кафедри і студенти-екологи. Семінар організовано і проведено з урахуванням відповідних карантинних обмежень, які дозволили комбінувати різні форми реалізації програми з залученням сучасних засобів відеозв’язку, зокрема платформи Zoom.

Мета практичного семінару включала такі основні аспекти:

- науковий (проаналізувати проблеми атмосфери, оцінити сучасний стан повітряного простору України; розкрити суть і джерела негативного впливу антропогенного чинника на якісний стан атмосфери та О3; розглянути причини, сутність та можливі наслідки глобальних екологічних катаклізмів на Землі, зокрема для тропосфери; запропонувати заходи та методи, спрямовані на покращення якісного стану повітряного простору);

- пізнавальний (розширити уявлення про стан атмосфери України та світу; навести приклади негативного впливу техногенезу на повітряний простір та здоров’я людини; систематизувати знання про хімічні та фізико-хімічні властивості озону, його функції в природі, процеси окиснення, розпаду та методи очищування озоном, його використання);

- розвиваючий (розвивати аналітичне мислення, вміння і навички прогнозування ситуацій, систематизувати та узагальнювати екологічно-інформаційний матеріал, робити висновки та надавати рекомендації);

- виховний (виховувати почуття відповідальності за майбутнє планети, чистоту повітряного простору, прагнення до гармонії, людяності, доброти, почуття патріотизму, дбайливе ставлення до природи, особисту відповідальність за охорону навколишнього середовища).

На початку роботи семінару зі вступним словом виступив завідувач кафедри екології, к.б.н., доцент Петро Романович Хірівський, який акцентував увагу присутніх на важливості дослідження причин руйнування озонового шару та застосування цієї інформації для запобігання даному процесу.

У процесі роботи учасниками засідання були представлені презентації і доповіді на наступні теми: «Озон: хімічна будова та властивості» (доповідач – Іван Годунов, група Еко-21); «Як мінімізувати вплив антропогенних чинників на якість повітря?» (доповідач – Юрій Петрощук, група ТЗ-12СП); «Озоновий шар: роль у природі та екологічні небезпеки» (доповідач – Ростислав Голяк, група Еко-21); «Озон в медицині», доповідач – Олег Ланковський, група Еко-41; «Технології озонування води» (доповідач – Ірина Бригас, група ТЗ-41); «Людина і озон» (доповідач – Олег Кушнір, група Еко-21). Студенти та викладачі взяли участь у конкурсі «Роль повітря (кисню) у прислів’ях та приказках, піснях і віршах». Після закінчення доповідей викладачі та студенти кафедри активно долучились до обговорення.

На завершення присутні заслухали доповідь к.т.н., доцента кафедри екології Оксани Тимофіївни Мазурак на тему «Озон – джерело життя на землі», яка підкреслила необхідність збереження озонового шару, який фільтрує сонячне проміння і запобігає шкідливому впливу ультрафіолету на поверхню Землі, тим самим зберігаючи життя на планеті, та підвела підсумки семінару.

За результатами засідання науково-практичного семінару грамотами та подяками кафедри екології факультету агротехнологій і екології були відзначені кращі доповідачі. Щиро вітаємо учасників семінару і бажаємо подальших наукових здобутків!