27–28 травня 2021 року у Львівському національному аграрному університеті відбулася I Міжнародна науково-практична конференція «Теоретичні та практичні аспекти розвитку садівництва, овочівництва та виноградарства», присвячена 75-річчю кафедри садівництва та овочівництва ім. проф. І.П. Гулька та 165-річчю Львівського національного аграрного університету.Конференцію урочисто розпочав з вітальним словом ректор Львівського національного аграрного університету, академік НААН України, д.б.н., професор Володимир Васильович Снітинський, який наголосив на важливості проведення такого наукового заходу і побажав усім цікавих доповідей та плідної праці. З привітанням до учасників відеоконференції також виступив декан факультету агротехнологій і екології, к.с.-г.н., доцент Володимир Васильович Бальковський. Про історію та здобутки кафедри садівництва та овочівництва ім. проф. І.П. Гулька розповіла завідувач кафедри, к.с.-г.н., доцент Ольга Йосипівна Дидів.


В роботі I Міжнародної науково-практичної конференції взяли участь 82 учасники з 54 установ та організацій (представники науки, бізнесу та влади). Приємно відзначити, що за дев’ять з половиною годин відеоконференції з доповідями виступили 42 учасники з України, Польщі, Ізраїлю, Білорусі та Грузії. Захід пролетів на одному диханні, адже всі доповіді поважних гостей були цікавими, актуальними та викликали пожвавлену дискусію. Учасники відеоконференції обмінялися науковими здобутками, ідеями та цінним практичним досвідом.

Особливу зацікавленість та обговорення в учасників викликали доповіді:– Ріни Каменецкі, доктора філософії, с. н. с. відділу біотехнологій та декоративного садівництва Сільськогосподарського науково-дослідного центру «Вулкані» у Бейт-Дагані, професора садівництва та фізіології рослин Єврейського університету в Єрусалимі (Ізраїль), на тему «Використання біотехнологічних систем для практичного садівництва та аграрного ринку»;
– Бориса Бордмана, директора фірми «Агромеханізація і технології», Державного референта з механізації та технологій Міністерства сільського господарства Ізраїлю, на тему «Правильна обробка рослин при їх захисті»;
– Ірини Анатоліївни Ковальової, д. с.-г. н., лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, директора Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України, на тему «Формування сортименту винограду для виробництва локальних вин України»;
 – Михайла Михайловича Кубари, засновника ФГ «Євросад», на тему «Вирощування персика в Україні як перспективної культури», який також провів онлайн майстер-клас безпосередньо з плодоносного персикового саду.
Підбивши підсумки I Міжнародної науково-практичної конференції, доцент В.В. Бальковський підкреслив важливість широкого публічного обговорення актуальних питань, зіставлення думок, обміну досвідом, пропозиціями, рекомендаціями, збереження тісних зв’язків між закладами освіти та виробництвом, а також налагодження міжнародної співпраці з Львівським НАУ у питаннях розвитку садівництва, овочівництва та виноградарства.
Організатори вдячні учасникам за продуктивну наукову дискусію та цікаві ідеї. Бажаємо всім міцного здоров’я та нових звершень!