Агротуризм являє собою різновид туризму в сільській місцевості, який має на меті показати особливості сільськогосподарської праці в регіоні та можливості етновідпочинку.
4 червня 2021 р. кафедра екології Львівського національного аграрного університету провела виїзне засідання на території Яворівського національного природного парку. Мета семінару: проаналізувати агротуристичні можливості рекреаційних зон Яворівського НПП; з’ясувати особливості популярності окремих рекреаційних локацій в парку; розробити заходи, спрямовані на зменшення негативного впливу відпочивальників на стан довкілля.
В залі адміністрації парку проведено спільне засідання співробітників парку, науковців кафедри екології Львівського НАУ, декана факультету агротехнологій і екології В.В. Бальковського. Заслухано доповідь М.В. Біляка (директора Яворівського НПП) про особливості агротуризму на природоохоронних територіях. Відзначено, що деякі власники агротуристичних господарств, розташованих поблизу природоохоронних територій, підтримують серед туристів проекологічні вимоги. У сільських місцевостях організовують відвідувачам багато додаткових послуг, що включають екотуристичні програми: кінні та велосипедні прогулянки, маршрути знакованими стежками у національних і ландшафтних парках, природничі подорожі, збирання ягід та грибів.
П.Р. Хірівський, завідувач кафедри екології Львівського НАУ, доповів про результати співпраці кафедри екології Львівського НАУ з Яворівським національним парком.


В рамках Міжнародного проєкту «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» (UniClaD) Program Erasmus + project KA2 n 609944-EPP-1-2019-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP заслухано доповіді: начальника науково-дослідного відділу ЯНПП І.П. Любинець «Традиційні ремесла Яворівщини як основа формування туристичних кластерів»; доцента кафедри екології Львівського НАУ Б.В. Кректуна «Проблеми розвитку агротуристичної діяльності в контексті створення рекреаційно-туристичних кластерів».
З метою популяризації Яворівщини відбулася презентація відеоматеріалу фестивалів у Яворівському НПП: «Масові заходи Яворівського НПП («Йорданські святкування», «Стрітенські забави», «Великодні гаївки», «Яворівська бавниця», «Невістка Розточчя», «Андріївські вечорниці») як основа подієвого туризму» та фотовиставка «Оселя Розточчя – осередок агротуризму в Яворівському НПП».
Особливо цікавою була практична частина семінару:
- Розпис яворівської іграшки (С.С. Маруняк, заступник директора Яворівського НПП);
- Бортництво на Яворівщині. «Виготовлення воскової свічки» (І.О. Плесак, заступник директора, головний природознавець Яворівського НПП);
- Обереги Розточчя. «Лялька-мотанка» (О.О. Маруняк, майстриня, керівник гуртка Івано-Франківського позашкільного закладу);
- Гастрономічний бренд регіону. «Яворівський пиріг» (І.П. Любинець, начальник науково-дослідного відділу ЯНПП).
Звичайно, на перших порах приймання й обслуговування відпочивальників відбувається на базі наявного житлового фонду з використанням місцевих рекреаційних та інфраструктурних ресурсів. Але з надходженням коштів від цієї діяльності ті, хто нею займається, починають робити вкладення у поліпшення комунального облаштування житла, вулиць, об’єднаними зусиллями добиваються покращення сфери обслуговування. А це одночасно й вагомий внесок у розвиток сіл та містечок.