Перед рослиною потрібно вклонятися як перед Богом,
а ставитися як до рідної дитини.
Ангеліна Здрок
Студентська молодь – це рушійна сила сучасного суспільства. Саме талановитих, креативних, працьовитих, впевнених у завтрашньому дні студентів зібрав гурток «Овочівник». Даний гурток налічує 25 студентів-гуртківців. Протягом навчального року студенти проводять фенологічні спостереження за ростом і розвитком овочевих рослин, біометричні виміри, догляд за рослинами, обліки урожаю та визначають біохімічні показники якості овочевої продукції у науково-дослідній агрохімічній лабораторії ЛНАУ.
Науковий гурток «Овочівник» засідає згідно визначеного графіку засідань гуртка. Як правило, гурток засідає один раз у місяць. На останньому засіданні гуртка у 2014-2015 навчальному році керівник гуртка к. с-г наук, доцент І.В. Дидів доповів, що за цей період діяльності гуртка «Овочівник» відбулися такі події, як:
- відвідування в столичному виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» V міжнародної виставки високотехнологічного овочівництва, промислового садівництва та виноградарства «Фрукти. Овочі. Логістика 2015»;
- дегустація сортів та гібридів огірків квашених;
- участь у конференції: «Весна 2015 року. Виклики та вирішення».
V міжнародна виставка «Фрукти. Овочі. Логістика.2015» була спрямована на презентацію економічно ефективних проектів у овочівництві, ягідництві та садівництві; сприянню формування експортного потенціалу галузі. Учасники конференцій, семінарів, «круглих столів», майстер-класів отримали можливість поспілкуватися з кращими фахівцями України та світу з найбільш актуальних проблем галузі.
25 лютого 2015 року гуртківці самі змогли реально провести дегустаційну оцінку сортів та гібридів огірків квашених. Дегустували сорти вітчизняної селекції: Ніжинський дар; іноземної: Конкурент, Фенікс; гібриди: Октопус F1, Сремський F1, Аватар F1, Засолочний F1, Атомік F1, Маша F1. Квашені огірки оцінювали за такими показниками: зовнішній вигляд, забарвлення, консистентність, аромат, смак.
Дегустація визначалася за п`ятибальною шкалою від 2 до 5. Після завершення дегустації проводилося колегіальне обговорення результатів із мотивуванням оцінок. Найвищу дегустаційну оцінку (5 балів) одержав сорт Ніжинський дар і 4 бали – Сремський F1, Октопус F1, Аватар F1.
Надзвичайно приємно було студентам і керівнику гуртка, що на це засідання юних овочівників завітав декан факультету агротехнологій та екології, професор Лопушняк Василь Іванович. Професор позитивно оцінив роботу діяльності гуртка та побажав студентам плідної праці у своїх наукових дослідженнях на дослідному полі кафедри плодоовочівництва, технології зберігання та переробки продукції рослинництва.
Також не можна було і не згадати конференцію на ринку «Шувар» м. Львів: «Весна 2015 року. Виклики та вирішення». У рамках конференції були розглянуті такі питання:
- бачення науковців та практиків щодо стану справ в зерновому та плодоовочевому комплексах;
- рекомендації, щодо ефективності використання матеріально-технічних ресурсів та технологічних заходів в складних умовах цього року;
- пропозиції від постачальників, щодо найбільш ощадних та ефективних методів використання МТР, в тому числі біопрепаратів.
Організовувались також виїзні засідання у виробничих умовах зокрема, відвідування тепличного господарства ПАТ «Агрофірма Провесінь» та фермерського господарства «Первоцвіт». К. с-г наук, доцент І.В. Дидів висловив переконання, що подібні семінари дозволяють по-новому оцінити ситуацію, визначити орієнтири розвитку та співпраці науки та практики.
У другій половині засідання гуртка студенти розповіли про результати своїх наукових досліджень за 2014 рік. Зокрема такі студенти, як: Багрій О. (ПО-32), Кам`янка А. (ПО-32), Чорна Н. (ПО-42), Стецик М. (ПО-42) – доповіли з питань вивчення асортименту салату, огірка та моркви відповідно.
Гурток «Овочівник» закликає студентів пам`ятати про славну історію університету, про те, що вони є господарями та патріотами української землі, тому повинні дбати про добробут своєї держави, бути активними учасниками її розбудови та збереження. А також дає можливість студентам ознайомитися з сучасними технологіями ведення плодоовочевого бізнесу та підвищити професійний рівень майбутніх спеціалістів-плодоовочівників.
К. с-г наук, доцент
Дидів І.В.,
ст.гр. АГП-42
Здрок А.
Вдячність Львівському національному аграрному університету
Люблю поля у синіх далях,
Любити землю – діло нелегке.
Мої Дубляни, рідними ви стали.
Мій агровиш, як я люблю тебе.
Викладачам подякувати час
За працю, за повагу, за турботи…
Відкрили й доказали ви для нас
Закон Добра і формулу Роботи.
Який важкий отой граніт науки,
Наука й Практика – немов великі брили.
Ми працювали, і, не склавши руки,
Писали щось, читали і … творили.
Туман густий на вранішніх полях…
І спів птахів у неземних садах…
Ці акварелі всі такі чудові,
Неначе пензликом малюються в очах...
Наставники, шановні вчителі,
Усі викладачі, мов справжні метри.
Як милі феї й добрі чаклуни,
Як посланці богині, від Диметри.
Ми осягнули таїнства природи,
Пізнали ми і філософію життя.
Було це споконвік у всіх народів,
І буде у віках на все буття!
Пастернак. Капуста. Помідори. Соя.
Горох. Картопля. Ще й кмин. Квасоля.
Буряк. Суниці. Не забудьмо кріп.
І про селеру нам згадати слід.
Селера – це, найперше, сила духу.
І сила міцності. Дарма, не показна.
Здоров`я й молодість. Така уже вона,
Що додає наснаги, сили й руху.
Якщо вчишся й працюєш ударно
(Ми запрошуєм всіх й тет-а-тет),
Поступаєш у Львівський аграрний
Наш найкращий най,-най,- університет.
Ангеліна Здрок, ст. гр. АГП-32