23 березня 2023 року на кафедрі екології відбувся Всеукраїнський семінар «Вплив війни на довкілля України», присвячений Міжнародному дню Землі. Захід проведено у змішаному форматі – онлайн та офлайн.

Учасниками семінару були здобувачі вищої освіти першого курсу спеціальностей «Екологія», «Технології захисту навколишнього середовища», «Агрономія», викладачі ЛНУП та представники різних організацій.

У доповідях і дискусіях взяли участь: професорсько-викладацький склад Миколаївського національного аграрного університету зі студентами, дирекція Національного природного парку «Холодний Яр» (Черкащина), представництво Інституту екології Карпат НАН України, керівник ПП «Золотопотіцьке», керівник ФГ «Весела гора» (Тернопільщина) та інші.

День Землі проводиться для того, щоб привернути увагу всіх людей до усвідомлення планети Земля як спільного дому, відчути нашу всеземну спільність і взаємну залежність один від одного.

День Землі відзначається двічі: 20 березня і 22 квітня. У Дня Землі 20 березня (день весняного рівнодення) – миротворча і гуманістична місія, тоді як у свята 22 квітня – більш екологічна (садіння дерев, впорядкування та облагородження територій).

День Землі 20 березня має особливе значення сьогодні, коли наше життя нищить отрута війни. Тому основна мета семінару – нагадати всім учасникам, що на фронті платять високу ціну за наш спокій і достаток. Тому ми всі повинні докладати максимальних зусиль для наближення перемоги і впорядкування нашого довкілля.

За традицією, що склалася, в День Землі у більшості країн прийнято впродовж однієї хвилини дзвонити в Дзвін Миру – символ мирного життя і дружби всіх народів. Дзвін закликає задуматися, як зберегти планету і життя на ній.

Нагадаємо, що у 2020 році в Україні оголосили про меморіальний проєкт – створення чотирьох дзвонів: Пам’яті, Перемоги, Миру та Єдності. Два з них, Дзвін Миру та Дзвін Єдності, запланували встановити у Донецьку і Сімферополі. У момент, коли в Україні настане мир, ми одночасно почуємо усі чотири.