Факультет агротехнологій та екології має давню історію підготовки фахівців агрономічного профілю. Сучасний стан економіки країни потребує створення нової системи інноваційного розвитку агропромислового сектору «аграрна освіта – аграрна наука – аграрне виробництво». Серед основних напрямів професійної підготовки фахівців аграрного профілю агрономія займає чільне місце і має ознаки фундаментальної науки. Над забезпеченням високого рівня підготовки спеціалістів для аграрної галузі постійно працює адміністрація університету, факультету та його науково-педагогічний колектив і допоміжний персонал. Важливе місце у цьому комплексі посідає зміцнення матеріально-технічної бази та готовність майбутніх фахівців брати на себе відповідальність у прийнятті практичних рішень.

За останні роки у зв’язку з докорінними змінами в системах землеробства України та глобальним потеплінням відбулись значні зміни у видовому складі бур’янів. Науковці кафедри працюють над запровадженням інноваційних форм і методів навчання. Запорукою цього є урочисте відкриття 23 січня 2024 року навчально-наукової лабораторії землеробства і гербології. Це вимріяний проєкт лабораторії професора, доктора сільськогосподарських наук, Заслуженого діяча науки і техніки України Івана Антоновича Шувара, який втілено у життя спільними зусиллями колективу кафедри технологій у рослинництві.
Значний внесок в оформлення лабораторії зробили: декан факультету Володимир Васильович Бальковський, в.о. завідувача кафедри технологій у рослинництві Марія Львівна Тирусь, доцент Володимир Сергійович Борисюк.
В.о. ректора університету, доктор сільськогосподарських наук, професор Василь Іванович Лопушняк та декан факультету, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Васильович Бальковський урочисто відкрили навчально-наукову лабораторію та звернулися з вітальним словом до присутніх. Зокрема, було обговорено наступні кроки щодо доукомплектування лабораторії новими гербарними зразками бур’янів.
Професор І.А. Шувар зазначив, що навчально-наукова лабораторія обладнана сучасними засобами: інтерактивною дошкою, проєктором, комп’ютером, інформативними стендами. Для вивчення студентами дисципліни «Землеробство та гербологія» підготовані численні набори гербаріїв найбільш поширених бур’янів та їх насіння. Також тут зберігаються гербарії рідкісних рослин і карантинних бур’янів. До послуг студентів – великий набір монографій, підручників, навчальних посібників, атласів бур’янів, словників, науково-практичних рекомендацій, які видав професор І.А. Шувар і якими користуються в інших закладах вищої освіти.
Новостворена лабораторія стане міцною базою для поглиблення знань студентів, а також для підвищення кваліфікації агрономів, фермерів, керівників і спеціалістів відділів фітосанітарного аналізу фітосанітарних лабораторій України, до якого залучені професори В.В. Лихочвор і І.А. Шувар та доцент О.Ф. Литвин.