8 лютого 2024 року вдруге в історії Львівського національного університету природокористування відбулося засідання разової спеціалізованої вченої ради із присудження ступеня доктора філософії за спеціальністю 101 «Екологія» (природничі науки).
Рада заслухала доповідь Алли Михайлівни Разанової, старшого викладача кафедри технологій у рослинництві ЛНУП, за темою її дисертаційної роботи «Інтенсивність накопичення важких металів розторопшею плямистою (Silybum marianum L.) залежно від удобрення в умовах Лісостепу Правобережного» на здобуття ступеня доктора філософії.

Склад ради сформований відповідно до вимог ДАК. Рецензентами були: Наталія Василівна Качмар, к.с.-г.н. (екологія – 03.00.16), доцент кафедри екології; Наталія Ярославівна Лопотич, к.с.-г.н. (екологія – 03.00.16), доцент кафедри екології. Опонентами були: Олена Сергіївна Дем’янюк, доктор с.-г. наук (03.00.16 – екологія), професор, член-кореспондент НААН України, заступник директора з наукової роботи Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України (Київ); Наталія Сергіївна Ковальчук, к.с.-г.н. (06.01.04 – агрохімія), доцент кафедри екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства Національного університету водного господарства та природокористування (Рівне). Голова разової спецради – Петро Степанович Гнатів, доктор біол. наук (екологія – 03.00.16), професор, завідувач кафедри агрохімії та ґрунтознавства ЛНУП (Дубляни).
Оскільки А.М. Разанова закінчила дві аспірантури (з агрономії у Вінницькому національному аграрному університеті та з екології у Львівському національному університеті природокористування), на засіданні з оцінкою внеску, професійних та особистих якостей здобувачки виступили два наукові керівники: від ЛНУП – академік НААН, доктор біол. наук, професор Володимир Васильович Снітинський, від ВНАУ – доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища Олександр Петрович Ткачук.
Доповідь здобувачки була змістовною та лаконічною, викликала велике зацікавлення та багато запитань. Відбулося жваве обговорення, у ході якого учасники засідання звернули увагу на актуальність теми та важливість розв’язання проблеми отримання екобезпечної фармакопейної рослинної сировини на ґрунтах, інтенсивно, упродовж десятиліть, удобрюваних мінеральними добривами з викопних порід, що природно забруднені важкими металами і недостатньо очищені. Спікери дали високу оцінку фаховості та результативності досліджень здобувачки і висловили одностайну думку про доцільність присудження Аллі Михайлівні Разановій наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 101 «Екологія».
Вітаємо Аллу Михайлівну з успішним захистом і бажаємо не зупинятися на досягнутому!