21-22 березня 2024 року на базі Національного природного парку «Холодний Яр» відбувся круглий стіл «Досвід збереження рідкісних та зникаючих видів на природоохоронних територіях».
Львівський національний університет природокористування представила к.б.н., доцент кафедри екології Галина Лисак. Заслухано виступ з доповіддю «Проєктування рекреаційних зон з участю Magnolia Soulangeana Alexandrina в дендропарку "Дублянський"». Жваві дискусії відбулися щодо інтродукції цього виду з Миколою Гавриловичем Чорним, кандидатом біологічних наук, директором Канівського природного заповідника КНУ ім. Тараса Шевченка.

На території парку зростає єдина у світі рівнинна популяція підсніжника складчастого Galanthus plicatus M.Bieb., який занесений до Червоної книги України. Учасники конференції мали можливість ознайомитися з місцями зростання підсніжника. Цей вид відомий як високогірний, і в Україні він зустрічався лише в Кримських горах. Однією з версій його розповсюдження в цьому регіоні є завезення козаками. Адже тут було місце збору гайдамаків, які освячували зброю для битви.
Холодний Яр вважається центром визвольної боротьби українського народу. У ньому знаходяться 150 історичних місць. Тут тісно переплітаються історичні події, природа і дозвілля. Так, у 1768 р. Холодний Яр став центром протидії тодішній владі на чолі з Максимом Залізняком. В честь цієї історичної постаті названо 1000-річний дуб, який є одним з багатовікових дерев України.
Неодноразово тут бував й Т.Г. Шевченко. В дитинстві зі своїм дідом Іваном, який був гайдамакою, приходив на прощі в монастир. Тут він у 1845 р. намалював картину «Мотрин монастир».

Під час історичних подій 1919–1922 рр. тут була створена Холодноярська Республіка. Прихистком партизанів від радянських узурпаторів стали холодноярські глибокі лісові балки з унікальними природними ландшафтами, скіфські кургани та Мотронинське городище.
Маючи такі історично-археологічні об’єкти і унікальність мікрорельєфу, природоохоронці створили екологічну стежку «Поміж віками». Протяжність маршруту – 2200 м. Учасників конференції ознайомили з такими рекреаційними об’єктами екостежки: Гайдамацький став, Троїцький Мотронський монастир, джерело св. Онуфрія, вали скіфського городища, локації масового цвітіння підсніжника складчастого.
Вшанували холодноярці також пам’ять загиблих Героїв російсько-української війни 2014–2024 рр. Пантеоном слави.
Українська нація схиляє голови перед борцями за волю України, які продовжать жити в серцях відвідувачів місця звитяги, честі і слави – Холодного Яру!