3 жовтня 2024 року в рамках XXV Міжнародного науково-практичного форуму «Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій» на факультеті агротехнологій та екології відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Системи виробництва продукції рослинництва на основі екологостабілізуючих заходів».
Учасниками конференції були представники провідних вітчизняних ЗВО та науково-дослідних установ, зокрема: Національного університету біоресурсів і природокористування України; Дніпровського державного аграрно-економічного університету; Поліського національного університету; Сумського національного аграрного університету; Вінницького національного технічного університету; Миколаївського національного аграрного університету; Інституту агроекології і природокористування НААН України; Державного біотехнологічного університету, м. Харків; ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України»; Панфильської дослідної станції ННЦ «ІЗ НААН»; Полтавського відділення Академії наук технологічної кібернетики України; Українського інституту експертизи сортів рослин; Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААНУ; фахових коледжів ЛНУП. До участі в конференції долучилися також стейкхолдери, викладачі, здобувачі вищої освіти різних рівнів факультету агротехнологій та екології.

Під час конференції було заслухано доповіді, що стосувалися глобальних тенденцій зміни агрокліматичних умов; формування політики щодо запобігання кліматичним змінам та адаптації до них; виробництва органічної рослинницької продукції; впливу кліматичних змін на якість харчових продуктів та негативних наслідків для продовольчої безпеки; підвищення родючості ґрунту та збереження екологічної рівноваги; розробки практичних механізмів екологічної безпеки та сталого природокористування в аграрному секторі; соціальної відповідальності учасників агровиробництва для забезпечення балансу між рослинницькою продукцією та екологічною стійкістю, що сприяє сталому розвитку і збереженню довкілля для майбутніх поколінь.
Активна наукова дискусія засвідчила актуальність проблематики, важливість розвитку біологічного землеробства з метою забезпечення органічного виробництва сільськогосподарської продукції на засадах збереження екологічної рівноваги довкілля й поліпшення якості та поживної цінності вирощеної продукції, нагальну необхідність розширення програми наукових досліджень з питань адаптації системи землеробства до сучасної агроекологічної ситуації. Значну увагу було приділено питанням повоєнного відновлення та становлення агровиробництва України, що є основою євроінтеграційної орієнтації країни. Було підкреслено важливість впровадження інноваційних технологій, спрямованих на підвищення ефективності аграрного виробництва, збільшення продуктивності та зниження впливу на довкілля, а також необхідність активної співпраці між науковими установами та агробізнесом для створення стійких ланцюгів виробництва та збуту продукції.
Підсумки роботи конференції підведені в ухвалі. За результатами роботи конференції учасники отримали сертифікати та подяки за участь.