20 вересня 2018 року в рамках ХІХ Міжнародного науково-практичного форуму «Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій» на землевпорядному факультеті відбулось засідання секції «Земельні відносини в контексті просторового розвитку сільських територій».

На початку засідання керівник секції, декан факультету, професор Михайло Григорович Ступень наголосив на важливості проведення даного заходу та поділився з молодими науковцями основними ідеями щодо перспектив розвитку земельних відносин в Україні та її сучасними тенденціями.

Учасниками заходу були викладачі та студенти нашого факультету, гості з України та з-за кордону, зокрема доктор інженерії Моніка Белавейдер та доктор інженерії Катажина Матковська, представники Державної вищої техніко-економічної школи ім. Броніслава Маркевича в Ярославі (Польща), а також доктор інженерії Агнєшка Бєда з Краківського аграрного університету.

З огляду на актуальність тематики доповідачі зосередились на проблемах, які обумовлюють подальший розвиток інтеграційних процесів в регулюванні земельних відносин сільських територій. Зокрема йшлося про перешкоди щодо подальшого просторового розвитку сільських територій в сучасних умовах господарювання.

Моніка Белавейдер в своїй доповіді «Аналіз точності вимірювань при модернізації земельного і містобудівного реєстрів» розповіла про особливості застосування кадастрів на теренах Польщі. Також доповідач ознайомила присутніх із загальними напрямами досліджень інституту технічної інженерії їхньої установи.

Окрім закордонних гостей, свої доповіді виголосили й наші науковці. Зокрема назрілу доповідь «Особливості здійснення природно-сільськогосподарського районування в Україні в сучасних умовах» озвучив к.е.н. інституту регіональних досліджень ім. М. Долішнього НАН України І.Р. Залуцький.

Цікавими були доповіді, які стосувались управління земельними ресурсами, державного контролю за використанням та обліком земель, теми, присвячені проведенню адміністративно-територіальної реформи та інші.

Після завершення виступів учасники конференції ставили доповідачам слушні, дискусійні запитання, активно брали участь у обговоренні проблематики наукових доповідей.

У другій половині пленарного засідання відбулись виступи студентів на тематику наукового форуму.