20 листопада 2019 р. в навчальному корпусі землевпорядного факультету Львівського національного аграрного університету відбувся науковий семінар «Ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення в Україні: проблеми запровадження та перспективи їх вирішення». На заході були присутні викладачі та студенти землевпорядного факультету, колеги з економічного факультету, зокрема д.е.н., професор кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Ю.Е. Губені, доцент кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності В.Р. Крупа, проректор з наукової роботи д.е.н., в.о. професора І.Б. Яців, старший науковий співробітник ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М.І. Долішнього НАН України» І.Р.Залуцький.

Зі вступним словом до присутніх звернувся голова науково-теоретичного семінару –  в.о. професора кафедри управління земельними ресурсами М.С. Богіра. Мирослав Степанович привітав усіх учасників семінару, відзначив безумовну складність та дискусійність обговорюваної теми, навів приклади зі свого багатолітнього досвіду адміністративної роботи щодо проведення аграрної і, зокрема, земельної реформи. М.С. Богіра зазначив: «Створення ефективного ринку сільськогосподарських земель в Україні залишається питанням стратегічної важливості, від реалізації якого залежить динаміка соціально-економічного розвитку АПК, земельних відносин, національної економіки в цілому».

З доповіддю виступила завідувач кафедри земельного кадастру к.е.н., доцент Р.Б. Таратула. Доповідач окреслила теоретичні аспекти функціонування ринку земель в Україні. Провела Р.Б. Таратула паралелі між тривалою соціальною деградацією села і відсутністю ринку земель сільськогосподарського призначення. Виокремила ряд причин, що, на її думку, заважають запровадженню ефективного ринку земель.

Своє бачення зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення довів до аудиторії професор Ю.Е. Губені. Вдався професор до екскурсу в минуле, процитувавши працю Тита Лівія «Історія Риму», наголосивши на земельних обмеженнях, які  існували в Древньому Римі. Презентував наукове видання «Земельні очікування селян», де представив результати та аналіз соціологічного моніторингу земельних відносин.

Виступив також д.е.н., доцент кафедри геодезії і геоінформатики Р.М. Ступень із доповіддю, в якій представив базові альтернативні сценарії розвитку ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні. Доповідач також окреслив і прогноз окремих показників ринку, а саме площ земельних ділянок, з якими відбулися транзакції, за елементами ринкового обігу станом на 2020 рік залежно від сценаріїв розвитку цього ринку.

Зупинився на практиці запровадження обмежень на ринку сільськогосподарських земель і доповідач І.Р. Залуцький. Як він зауважив, за відсутності законодавчо врегульованої національної моделі обігу земельних ділянок, призначених для товарного сільськогосподарського виробництва, і суспільного консенсусу щодо суб’єктів-покупців цих ділянок, при розблокуванні виникає істотна загроза негативних соціально-економічних наслідків. Зокрема: перетворення операцій з відчуження земельних ділянок на неконтрольований і некерований державою й суспільством процес з поширенням несанкціонованих змін цільового призначення земельних ділянок і рейдерських схем їх захоплення, нарощування корумпованості в цій сфері; наростання монополізації відносин сільськогосподарського землекористування агрохолдингами, «обезземелення» селян та утворення «латифундій»; подальша соціально-демографічна деградація села та ін.

Підсумки даного заходу підвів професор І.Б. Яців, який висловив подяку керівництву факультету, викладачам, студентам та гостям за організовану зустріч. Зазначив, що сьогодні ми близькі до того, щоб ринок земель запрацював. Проректор закликав фахову спільноту зважено і серйозно віднестися до питання скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель, адже процес пішов і гальмувати його нема сенсу. Ми не знаємо, до чого це нас приведе, проте повинні розуміти, що наше завдання – не допустити негативних змін в земельних відносинах у нашій державі.

Сьогоднішній захід був корисним та цікавим для слухачів, адже перехід до цивілізованого ринку землі вигідний насправді всім.