5 лютого 2020 року на кафедрі управління земельними ресурсами Львівського національного агарного університету проведено круглий стіл на тему «Стан і наслідки реформування земельних відносин в Україні». На засідання були запрошені представники з виробництва: інженер-землевпорядник, спеціаліст І категорії с. Волиця Жовківського району Львівської області Леся Петрівна Олива та представник Кишинівського аграрного університету Молдови Єфим Микитович Зубко. Це один із заходів, які проводить землевпорядний факультет з викладачами і студентами для обговорення різних проблемних питань земельних відносин в сучасних умовах господарювання.

Земельна реформа – одна з найбільш важких і неоднозначно сприймається селянами в Україні. Хоча усі розуміють, що запровадження повноцінної власності на землі сільськогосподарського призначення – це запорука для розвитку як агропромислового комплексу, так і економіки України в цілому. Це великі можливості для громадян-власників земельних паїв, адже реформи передбачають скасування штучних обмежень їх конституційних прав.

Розпочав захід завідувач кафедри управління земельними ресурсами, д.е.н., професор А.Я. Сохнич, який привітав усіх учасників круглого столу. Він зазначив, що сьогодні питання скасування мораторію на продаж земель умовно поділило громадськість на два табори: з одного боку – прихильники абсолютно відкритого ліберального ринку, а з іншого – представники консервативних кіл, які вбачають у знятті мораторію більше ризиків, ніж переваг та можливостей. Також зазначено, що до ринку треба готуватись: узгодити цінову політику, екологічні та економічні ризики тощо.

Професор кафедри М.С. Богіра, директор навчально-наукового  інституту геодезії та землеустрою зазначив складність та дискусійність обговорюваної теми. Навів приклади з власного досвіду адміністративної роботи щодо проведення аграрної і, зокрема, земельної реформи.

Леся Петрівна Олива поділилась поглядами на проблеми проведення земельних перетворень на місцевому рівні, звернула увагу на те, яким повинен бути статус землі для реального «господаря-власника».

Єфим Микитович Зубко довів до відома учасників круглого столу особливості землеустрою в Молдові (із представленням доповіді). Багато різноманітних питань запрошеним спеціалістам і викладачам кафедри управління земельними ресурсами ставили студенти. Відповіді на ці запитання перейшли у дискусію.

Учасники круглого столу обговорили чимало актуальних питань. Дискусія була цікавою та змістовною.

В цілому захід був корисним та цікавим для учасників, адже цілком зрозуміло, що паралельно із земельною реформою необхідні і інші перетворення, які посилили б захист інвестицій, прав власності, спростили ведення бізнесу для фермерів тощо.