5 квітня 2022 року студенти, аспіранти і викладачі факультету землевпорядкування та туризму взяли участь у вебінарі про особливості законодавства й добровільні принципи консолідації земель у європейських країнах. Організатори заходу – факультет землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України, зокрема декан Тарас Євсюков і професор Андрій Мартин. Лектор – Мортен Хартвігсен, доктор філософії, офіцер з питань землекористування, координатор регіональних ініціатив Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) у Європі та Центральній Азії.
У своїй лекції Мортен Хартвігсен зазначив, що консолідація земель є високоефективним інструментом землеустрою, який дозволяє покращити структуру використання земель як в агрохолдингах, так і в фермерських господарствах, що збільшує їх економічну та соціальну ефективність, приносить користь як власникам, так і суспільству в цілому. Завдяки заходам, визначеним у процесі консолідації, забезпечується мобільність переходу прав власності на земельні ділянки та інші права на землю, створюються умови для виділення нових територій з особливими цілями, відмінними від сільського господарства, наприклад для громадської інфраструктури або охорони чи відновлення природи. Такі інструменти консолідації земель передбачають ґрунтовно розроблене правове регулювання, інтегроване в національну правову базу.
Також лектор наголосив, що ФАО сприяє проведенню аналізу необхідності та умов консолідації землі в Україні, оцінки інституційної, правової та політичної бази, а проведена пілотна програма проєктів консолідації земель сприяє просуванню цих процесів. ФАО підтримує законодавчі реформи, сприяє формуванню умов функціонування законодавчого середовища для економічно ефективного впровадження процедур консолідації таким чином, щоб забезпечити повагу до законних прав власності.