27 січня 2022 року викладачі факультету землевпорядкування та туризму взяли участь у круглому столі «Дігіталізація проєктів розпаювання колективних сільськогосподарських земель як крок до прозорого управління земельними ресурсами» (https://nubip.edu.ua/node/104486).
З листопада 2021 року на Публічній кадастровій карті додано спеціальний інформаційний шар «Інформація щодо розпаювання земель». Він містить дані про землі 6,5 тис. колективних сільськогосподарських підприємств, розпайованих у 1990-х роках. Інформаційний шар включає контури меж сільських, селищних та міських рад, а також посилання на завантаження матеріалів разом із метаданими з описовою інформацією щодо таких матеріалів. Проєкт здійснювався у рамках програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» (Land Transparency), що фінансується ЄС та Світовим банком (43 тис. трансформованих цифрових растрових зображень були оцифровані й розміщені Держгеокадастром спільно з ДП «Центр державного земельного кадастру» у якості нового інформаційного шару на Публічній кадастровій карті https://map.land.gov.ua/?cc=3461340.1719504707,6177585.367221659&z=5.3&l=pcm_nsdi_ksp_l&bl=ortho10k_all).
Під час зустрічі обговорено можливості застосування результатів цього проєкту для прозорого, дієвого й ефективного управління земельними ресурсами. Також акцентувалась увага на важливості використання цифрових растрових зображень проєктно-технічної документації із землеустрою в освітній діяльності та наукових дослідженнях. Зокрема, у Львівському національному аграрному університеті учасники освітнього процесу використовують відкриті дані кадастру (інформацію щодо ґрунтового покриву, форм власності на земельні ділянки та ін.) при виконанні курсових і практичних робіт, підготовці кваліфікаційних робіт студентами спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», проведенні наукових досліджень магістрами, аспірантами, викладачами. Використання нового інформаційного шару можливе при вивченні таких навчальних дисциплін, як «Територіальний землеустрій», «Управління земельними ресурсами», «Агроландшафтна організація території», «Землевпорядне проєктування», «Земельний кадастр», «Моніторинг земельних відносин», «Моделювання та планування землекористування» та ін.

Дігіталізація проектів розпаювання колективних сільськогосподарських земель – черговий крок до прозорого управління земельними ресурсами

https://nubip.edu.ua

Публічна кадастрова карта України

https://map.land.gov.ua