Науковою школою д.е.н., професора Антона Миколайовича Третяка ініційовано проведення фахового дискурсу з питань «Проблеми та перспективи розвитку галузі землевпорядкування в Україні у повоєнний період», який передбачено проводити двічі на місяць.
Орієнтовний зміст:
1. Освітянські проблеми підготовки фахівців-землевпорядників та втрата галузі землевпорядкування.
Презентація для дискурсу професора А.М. Третяка.
Модератор: професор Олександра Федорівна Ковалишин, м. Львів.
2. Нова парадигма розвитку галузі землевпорядкування в Україні і роль в цьому процесі землевпорядників.
Презентація для дискурсу професора А.М. Третяка.
Модератор: професор Тарас Олексійович Євсюков, м. Київ.
3. Наукові, практичні та освітянські засади стратегії розвитку земельного устрою в Україні у повоєнний період як базової основи розвитку системи землевпорядкування.
Презентація для дискурсу професора А.М. Третяка.
Модератор: професор Григорій Іванович Шарий, м. Полтава.
4. Місце і значення професіоналів-землевпорядників в удосконаленні системи управління земельними ресурсами та землекористуванням і розвитку галузі землевпорядкування.
Презентація для дискурсу професора А.М. Третяка.
Модератор: професор Ірина Віталіївна Кошкалда, м. Харків.
5. Місце і значення професіоналів-землевпорядників в удосконаленні системи територіально-просторового планування розвитку землекористування територіальних громад та розвитку галузі землевпорядкування.
Презентація для дискурсу професора А.М. Третяка.
Модератор: професор Ірина Віталіївна Кошкалда, м. Харків.
6. Особливості багаторівневої освітньої підготовки фахівців у сфері землеустрою в контексті розвитку інформаційного суспільства.
Презентація для дискурсу професора Р.М. Курильціва.
Модератор: заст. директора інституту землекористування НААН України Андрій Віліанович Тарнапольський.
Чекаємо на пропозиції щодо продовження тематики дискурсів.
На першій зустрічі розглянули питання «Освітянські проблеми підготовки фахівців-землевпорядників та втрата галузі землевпорядкування». Доповідав доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НААН України А.М. Третяк, який акцентував увагу на підготовці фахівця, здатного реалізувати складові галузі землевпорядкування, що потребує відповідних землевпорядних знань екологічного, економічного, управлінського та планувального профілів. Учасниками дискусії стали науково-педагогічні працівники Львівського національного університету природокористування, Національного університету біоресурсів і природокористування, Державного біотехнологічного університету (Харків), Сумського національного аграрного університету, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Національного авіаційного університету, Ужгородського національного університету. Ними було акцентовано на необхідності визначення єдиних підходів до підготовки фахівця, використанні нових методів отримання знань і вмінь, які потрібні йому сьогодні у сфері просторового планування, землеустрою, екології, оцінки та капіталізації землекористувань.
До зустрічі також долучилися аспіранти, студенти ОС «Бакалавр» та «Магістр».