З метою профілактики професійного емоційного вигорання в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» 12 квітня 2024 року практичний психолог відділу з організації виховної роботи студентів Мирослава Ходакова провела семінар-тренінг для викладачів факультету землевпорядкування та туризму.
У сучасних умовах педагогам дано багато життєвих та професійних викликів, що стресогенно впливають на самопочуття та емоційний стан і вимагають великих резервів володіння собою та саморегуляції. Саме на роботі проходить третина свідомого життя людини. Професійне вигорання виникає в результаті внутрішнього накопичення негативних емоцій без відповідної «розрядки» або «звільнення» від них.
Практичний психолог ознайомила учасників з поняттями «стрес» та «емоційне вигорання», їх основними причинами та симптомами; створила умови для психологічного розвантаження педагогів; надала інформацію про сучасні техніки і прийоми стабілізації емоційного стану. Цікавими були вправи «групове рішення життєвих ситуацій», «цікава історія», «крок до успіху», «крижина», які сприяли емоційному розвантаженню педагогів. За допомогою анкетування педагоги мали змогу виявити рівень емоційного виснаження. А ще кожен міг спробувати себе в оригінальній техніці малювання за допомогою розчину натуральної кави, яка допомогла не лише порелаксувати від аромату, а й переформатуватись та відновитись, збагатитись позитивними емоціями.
Наше життя – це не тільки свято чи монотонні будні, це ще й робота, яка вимагає сил і приносить нові враження. «Якщо ж користуватися настановою «Не можеш робити те, що любиш – навчися любити те, що робиш», то ніяке професійне вигорання нам не загрожуватиме», – наголосила психолог.