Згідно з планами науково-дослідної роботи факультету агротехнологій та екології Львівського національного університету природокористування на 2016–2020 рр. та кафедри агрохімії й ґрунтознавства за темою 2021–2025 рр. «Розробити екобезпечні прийоми удосконалення технологій вирощування культур, що забезпечують оптимальний врожай та відтворення родючості ґрунтів в умовах зміни мезоклімату на Заході Україні» (№ др 0121U109715) завершена дисертаційна робота на тему «Оптимізація азотного живлення ячменю озимого на темно-сірому опідзоленому ґрунті Західного Лісостепу» (аспірант В.Г. Шестак, керівник П.С. Гнатів) на здобуття наукового ступеня доктора філософії в галузі знань 20 «Аграрні науки» за спеціальністю 201 «Агрономія». Презентація результатів досліджень здійснена аспірантом В.Г. Шестаком 10 лютого 2023 року, тобто за пів року до завершення аспірантури. Робота достатньо апробована, зокрема здобувач є співавтором двох статей у Scopus and WoS.

Подана заява і готуються документи на заслуховування дисертаційної роботи на фаховому міжкафедральному семінарі, який заплановано провести разом з вченою радою факультету. Рішення фахового семінару буде представлено на розгляд великої Вченої ради університету.
Дисертаційні дослідження за темою «Оптимізація системи азотного удобрення сої з використанням інгібітора нітрифікації та інокуляції насіння в умовах Малого Полісся» (аспірант 2022–2024 рр. Б.І. Коцюба) та за темою «Система удобрення соняшника на темно-сірому опідзоленому ґрунті в умовах Західного Лісостепу» (аспірант 2023–2025 рр. Д.В. Баранський) тривають відповідно до робочих планів.

 

За результатами досліджень кафедри на вчені ради факультету та університету буде поданий рукопис наукової монографії «Стабілізація нітрифікації та азотне живлення ячменю озимого» (Шестак В.Г., Гнатів П.С., Іванюк В.Я. Стабілізація нітрифікації та азотне живлення ячменю озимого: монографія / за ред. П.С. Гнатіва. Львів: Магнолія 2006, 2023. 168 с.).