У Львівському національному університеті природокористування у співпраці з ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків», University of Missouri (USA), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Rzeczpospolita Polska), International Journal Of Environmental Studies (United Kingdom), Office for Pedological and Agrochemical Studies Cluj (Romania), Pavol Jozef Šafárik University in Košice (Slovak Republic), Latvian Rural Advisory and Training Centre (Latvijas Republika), Львівським національним університетом імені Івана Франка, ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» НААН, Державним природознавчим музеєм НАН на базі кафедри агрохімії і ґрунтознавства ЛНУП 24-26 квітня 2023 триває Міжнародна наукова конференція «Ґрунти, сталий розвиток та українське ґрунтознавство», присвячена 120-річчю від дня народження Григорія Андрущенка.
ЛНУП скликав цей науковий захід наперекір складним обставинам і небезпеці, яка не зникла для нашої країни, бо освіта і наука не може зупинитися і повинна відповідати запитам українського суспільства.
На наш заклик відгукнулися колеги зі США, Сполученого Королівства, Республіки Польща, Словацької Республіки, Румунії, Італії, Алжиру, а також численні українські колеги.
Наш університет має дуже давню і колоритну історію становлення, як і наука «Ґрунтознавство» у його стінах. Наш перший завідувач кафедри ґрунтознавства, професор Григорій Андрущенко народився 121 рік тому і після другої світової війни почав працювати в Дублянах. Переїхав він з Полтавщини, був виключений з більшовицької партії з тавром «неблагонадійний», що і стало причиною того, що московська ВАК не підтвердила його успішний захист докторської дисертації у Харківському с.-г. інституті. Проте вчений отримав світове визнання завдяки титанічній праці з вивчення ґрунтового покриву і виданню фундаментальних ґрунтознавчих праць і карт ґрунтів. Його підготовлені учні описували ґрунтові покриви В’єтнаму, Куби, Казахстану.
Ми маємо надію, що наше зібрання внесе вагомий доробок в освітню і наукову складові ґрунтознавства. Адже на ньому зібралися 26 учасників з одинадцяти країн і понад 100 – з України.
Теперішні перетворені і місцями виснажені великим винесенням елементів живлення різними культурами, недостатньо удобрені та зруйновані загарбницькою війною ґрунти потребують нашої уваги, охорони і відновлення. Величезною помилкою держави, яка має левову частку найродючіших ґрунтів Світу, є ліквідація спеціальності «Агрохімія і ґрунтознавство». Фактично знищена загальнодержавна мережа моніторингу ґрунтів, яка поступово занепадає, у вигляді установи «Держґрунтохорона» та її філій у кожній області України, але з єдиним банківським рахунком та однією гербовою печаткою у Києві.
Щиро бажаємо усім наукових звитяг і закликаємо надалі активніше співпрацювати з нашими науковими колективами.

Вкладення:
Скачати цей файл (Materials_of_the_International_Scientific_Conference_SOILS_SUSTAINABLE_DEVELOPMENT_AND_UKRAINIAN_SOIL_SCIENCE.pdf)Матеріали конференції7507 Кб