8 листопада 2023 року доцент кафедри екології Львівського національного університету природокористування Галина Лисак організувала науково-практичний семінар на тему «Екологічна оцінка якості насіння та зерна в умовах сучасного техногенного навантаження в Україні».

Експорт зерна є важливим потенціалом доходів для України. А в теперішній час – стратегічним засобом для купівлі зброї та наближення нашої перемоги. В умовах війни важко отримати екологічно чисте зерно, яке б могло конкурувати на європейських ринках. Проте ми намагаємось дотримуватися європейських стандартів вирощування зернобобових культур, а контролем за якістю зерна займаються відповідні інспекції.

У заході взяв участь завідувач відділу аналізу біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур та продуктів їх переробки (Львівська обласна фітосанітарна лабораторія) Володимир Пущак, який ознайомив присутніх з діяльністю відділу аналізу біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур.

Мотиваційним моментом семінару була зацікавленість школярів Дублянського опорного ліцею імені Героя України Анатолія Жаловаги у співпраці з Львівським НУП щодо перспектив спільного закладення алеї з магнолій, ведення спостережень за їхнім онтогенезом. Вчитель ліцею Ольга Дебеляк представила презентацію на тему «Використання насіннєвого матеріалу представників родини Magnoliaceae для поновлення колекції інтродукованих видів дендропарку „Дублянський”» та описала можливості збільшення видового складу парку.

Члени гуртка «Дендролог» ЛНУП (доповідач – Анна Поплавська, студентка групи Спг-31) порушували проблеми активного насіннєвого відновлення дендропарку і рекомендували заходи щодо покращення планувальної структури та загального вигляду парку.

Науково-пізнавальними були доповіді доцентів кафедри екології к.б.н. Наталії Панас та к.т.н. Оксани Мазурак щодо екологічних проблем поводження з відходами та їх впливу на якість врожаїв.

Семінар проходив як в очному форматі, так і з використанням платформи Zoom. До семінару долучилися студенти спеціальностей «Екологія», «Агрономія», «Садово-паркове господарство» та аспіранти Вінницького національного аграрного університету. Аспірант Микола Куценко озвучив проблему «Лісопаркові нектаропилкові насадження Східного Поділля».

Результати науково-практичного семінару будуть поступово втілюватися в реконструкцію парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Дублянський» і фотографічно висвітлюватися.