10 травня 2024 року на кафедрі екології факультету агротехнологій та екології ЛНУП в режимі онлайн з використанням платформи Zoom відбулася гостьова лекція від представників стейкхолдерів «ГрінЕра Україна» на тему «Європейський досвід у сфері поводження з відходами: аналіз методів, стратегій та практик» для здобувачів усіх рівнів вищої освіти спеціальностей 101 «Екологія» та 183 «Технології захисту навколишнього середовища», а також науково-педагогічних працівників кафедри.

Засновник компанії «ГрінЕра Україна» Богдан Михалусь у своїй доповіді представив історію розвитку ТзОВ «ГрінЕра Україна», яке є національним лідером у запровадженні світових інноваційних рішень у сфері управління твердими побутовими відходами на території України. Директор компанії зазначив, що працював майже 14 років у США у провідній компанії із поводження з відходами і, як ніхто, розуміє, наскільки важливе сортування відходів. Значну увагу приділив стратегії роботи, оскільки у сучасному міжнародному оточенні компанія впроваджує технологічні нововведення, сприяючи здійсненню безперервного інноваційного процесу, забезпечує вивіз твердих побутових відходів та їх утилізацію для комерційних, бюджетних, комунальних і приватних споживачів. У своєму виступі доповідач наголосив на важливості використання європейської техніки для збору відходів, такої як сміттєзбиральні машини та екологічно безпечні підземні та наземні контейнерні баки закритого типу, сучасні «Euro 6» сміттєзбиральні машини, а також – на використанні американського та європейського досвіду в організації збору ТПВ. Цікавими для слухачів виявились аспекти впровадження європейської тарифної структури та калькуляції, а також розрахунки за європейськими стандартами.
Заступник директора з комерційних питань ТзОВ «ГрінЕра Україна» Тарас Колодій підкреслив, що у сучасних умовах реалізація Закону України «Про управління відходами» вимагає комплексного підходу та активної співпраці між урядом, бізнесом та громадськістю. Важливі аспекти включають розроблення ефективних механізмів контролю за відходами, посилення інфраструктури для їхньої переробки та використання, а також популяризацію та залучення громадськості до участі у програмах з управління відходами. Останні роки довели важливість працівників, які відповідають за забезпечення щоденної чистоти міста, особливо в періоди складних обставин (пандемії, воєнного стану). Це одне з підприємств, яке не може припиняти свою роботу незалежно від обставин і змушене адаптувати свої бізнес-процеси до нових реалій.
Тематика лекції, особливо її представлення з використанням конкретних ситуаційних прикладів і фактів, викликала неабияку зацікавленість у присутніх, про що свідчив потік запитань та жваві обговорення.
Висловлюємо щиру подяку стейкхолдерам за цікаву, змістовну лекцію!