20 березня 2025 року на кафедрі сталого природокористування та захисту довкілля з ініціативи доцентів Тетяни Дацко, Андрія Дидіва, Наталії Качмар, Мар’яни Іванків та Юстини Жиліщич відбувся круглий стіл, присвячений Дню Землі. Участь у заході взяли студенти-екологи I-III курсів та викладачі кафедри. Круглий стіл пройшов у змішаному форматі, адже передбачав як теоретичну, так і практичну частини. Учасники ознайомилися з історією та значенням Дня Землі, а також з громадськими ініціативами, що відбуваються цього дня у різних куточках світу.
Оскільки незабаром (22 березня) відзначатиметься Всесвітній день водних ресурсів, основна увага під час круглого столу була зосереджена на важливості саме водних ресурсів. Отже, основною метою заходу стало обговорення проблем водних об’єктів України: значення, загроз та збереження біорізноманіття.
Студенти виявили неабияку креативність у виборі тем та презентували цікаві, різнопланові, надзвичайно змістовні доповіді.
Під час заходу заслухали інформацію про: малі річки та їх екологічний стан, де було розглянуто проблеми замулення, обміління та забруднення малих водотоків (доповідач – Андрій Лойко); забруднення водойм мікропластиком із висвітленням сучасних досліджень щодо шкідливого впливу мікропластику на водні екосистеми (доповідач – Вікторія Максимів); інвазійні види-гідробіонти, які призводять до зміни біорізноманіття та витіснення автохтонних видів (доповідачі – Олена та Романа Куцах); «легені» Світязя, де було розкрито роль водоростей Cladofora у збереженні чистоти озера (доповідач – Христина Хомюк); зелені технології очищення стічних вод, які використовують природні процеси та мінімізують екологічний слід (доповідач – Інна Гергель). Доцент кафедри Андрій Дидів презентував інформацію про активовану воду та її унікальні цілющі властивості, що викликало велику зацікавленість і жваве обговорення серед присутніх.
У рамках практичної частини учасники провели ряд експериментів із визначення pH, TDS та ОВП різних рідин, які використовуються для пиття. Всі присутні стали свідками того, як можна за допомогою водневого активатора іонізувати звичайну питну воду із початковим значенням +320 мВ до –520 мВ. Дослідження показали суттєві відмінності між зразками, що дозволило оцінити їх екологічну безпеку та якість. Особливо зацікавили результати, що характеризують воду як «живу» або «мертву» та визначають її особливу структуру кластерів, зокрема відновні чи окислювальні властивості.
Під час заходу студенти мали змогу подискутувати про способи збереження чистоти водних ресурсів, проаналізувати сучасні виклики в екологічній сфері та розглянути можливості впровадження екологічних ініціатив у повсякденне життя. Завершальним етапом круглого столу стало відзначення всіх доповідачів та активних учасників пам’ятними подарунками.
Захід став важливою платформою для обговорення актуальних екологічних проблем та пошуку шляхів їхнього вирішення, підкреслюючи значення водних ресурсів у житті кожної людини та необхідність їх збереження. Сподіваємося, що висновки, зроблені під час круглого столу, надихнуть студентів на подальші наукові дослідження та екологічні ініціативи, спрямовані на охорону довкілля.