У 2012 р. закінчила Львівський національний аграрний університет за спеціальністю «Агрономія» та здобула кваліфікацію агронома-дослідника.

У 2014 р. закінчила ІПН Львівського національного аграрного університету і здобула кваліфікацію «Спеціаліст» з менеджменту організацій та адміністрування.

Після здобуття вищої освіти у 2014 р. зарахована на денну форму аспірантури в Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН.

У 2018 р. у Миронівському інституті пшениці імені В.М. Ремесла захистила дисертацію «Формування насіннєвої продуктивності та посівних якостей насіння тритикале озимого в умовах Лісостепу Західного України» на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.05 – селекція і насінництво.

Упродовж 2018–2019 рр. працювала в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААНУ на посаді молодшого наукового співробітника лабораторії насіннєзнавства.

З 2020 року – на науково-педагогічній роботі у ЛНАУ.

Читає навчальні дисципліни: «Ентомологія» – для студентів ОС «Бакалавр» спеціальностей 201 «Агрономія», 203 «Садівництво та виноградарство»; «Карантин рослин» – для студентів ОС «Бакалавр» спеціальностей 201 «Агрономія», 202 «Захист і карантин рослин»; «Методи обліку і прогноз розвитку шкідливих організмів сільськогосподарських культур», «Біологічний захист рослин», «Загальна ентомологія», «Сільськогосподарська ентомологія» – для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 202 «Захист і карантин рослин».

Основні напрями наукових досліджень: вплив факторів на формування високоякісного насіннєвого матеріалу найбільш поширених у виробництві сортів зернових культур.

Секретар наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених факультету агротехнологій і екології (з 2021 н. р.).

Керівник студентського наукового гуртка «ГеСеЗаР» кафедри генетики, селекції та захисту рослин (з 2021 н. р.).

Автор і співавтор близько 20 наукових і навчально-методичних праць, трьох монографій.

ORCID ID: 0000-0002-8583-4877.

Індекс Гірша в Google Академія – 1.

Основні публікації:

Голячук Ю. С., Ковальчук О. І. Карантин рослин. Методичні рекомендації до виконання лабораторно-практичних робіт студентами, які навчаються за ОП «Агрономія» за першим (бакалаврським) рівнем освіти за спеціальністю 201 Агрономія, 2020. 109 c.

Косилович Г. О., Голячук Ю. С., Ковальчук О. І. Методи обліку і прогноз розвитку шкідливих організмів сільськогосподарських культур: методичні рекомендації до виконання лабораторно-практичних робіт студентами, які навчаються за ОП «Захист і карантин рослин» за першим (бакалаврським) рівнем освіти за спеціальністю 202 Захист і карантин рослин, 2021. 118 c.

Волошук І. С., Волощук О. П., Глива В. В., Дицьо О. В., Біловус Г. Я., Ковальчук О. І. Комплексна оцінка сортів жита озимого за вирощування в ґрунтово-кліматичних умовах Західного Лісостепу України: монографія. Львів: Сполом, 2017. 228 с.

Волошук І. С., Волощук О. П., Коник Г. С., Глива В. В., Біловус Г. Я., Герешко Г. С., Ковальчук О. І. Елементи технології виробництва високоякісного насіння пшениці озимої в Західному Лісостепу України: монографія.  Львів: Сполом, 2017. 244 с. 

Волощук О. П., Стасів О. Ф., Волошук І. С., Глива В. В., Ковальчук О. І., Ковальчук Ю. О. Формування насіннєвої продуктивності та посівних якостей насіння тритикале озимого в умовах Західного Лісостепу України: монографія. Львів: Сполом, 2020. 224 с.