7 березня 2023 року відбулася зустріч гарантів та робочих груп з розробки освітньо-професійних програм «Туризм і рекреація» для ступенів вищої освіти «Бакалавр» і «Магістр» зі стейкхолдерами. В умовах карантину та воєнного стану вже стало доброю традицією зустрічатися в онлайн-форматі на платформі Zoom і в науковій дискусії спільно обговорювати рекомендації практиків – майбутніх роботодавців наших дипломованих здобувачів-туристів.

Зустріч розпочала завідувачка кафедри туризму Львівського національного університету природокористування, гарант Оксана Крупа, насамперед подякувавши учасникам, які попри свою зайнятість змогли взяти участь у даному засіданні та висловили бажання отримати проєкти освітніх програм заздалегідь, що підтверджує їхню реальну зацікавленість і участь у вдосконаленні. Гарант продемонструвала проєкти освітніх програм, звернула увагу на відмінність назви спеціальності 242 «Туризм і рекреація» через зміни, внесені Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» № 1392 від 16.12.2022 р. Тепер у переліку освітніх компонент, окрім дисциплін туристичного напряму, додатково впроваджено дисципліни, що стосуються власне рекреаційної сфери.

Розпочав обговорення Тарас Лозинський – заступник начальника Управління туризму та курортів Львівської ОДА, який після детального вивчення проєктів дав їм позитивну характеристику і запропонував відкоригувати наявні дисципліни ближче до цифрового маркетингу (digital-маркетингу), брендингу.

Андрій Мацелюх, керівник Львівської асоціації розвитку туризму,відзначив багаторічну співпрацю і запропонував більше уваги звернути на вивчення інклюзивного туризму не в окремих темах, а самостійною дисципліною.

Сергій Маруняк, Михайло Біляк та Оксана Годованець, представники Яворівського національного природного парку,наголосили на подальшій співпраці та порадили під час підготовки майбутніх фахівців у сфері туризму і рекреації більше уваги звертати на практичну складову, розвиток туристично-рекреаційної діяльності на природоохоронних територіях.

Тарас Яницький, директор Державного природознавчого музею Національної академії наук України, позитивно відзначив проєкти освітніх програм, запропонувавши поряд з екскурсійними, анімаційними видами туризму викладати здобувачам «Основи музеології», та запросив здобувачів з викладачами відвідати музей, зокрема співпрацювати у контексті проходження виробничої практики.

Директор Регіонального ландшафтного парку «Верхньодністровські Бескиди» Наталія Олійник охарактеризувала проєкти ОПП позитивно, наголосила на вдалому додаванні рекреації, активному поєднанні теоретичних занять із виїзними, запропонувала постійно підсилювати практичну складову навчального процесу, зокрема й з використанням території їхнього дивовижного парку.

Наталія Корнієнко, директор приватного підприємства «ГалТурТранс», подякувала за кмітливих здобувачів, які неодноразово проходили виробничу практику в даній турфірмі, висловила сподівання на подальшу співпрацю і порадила збільшити кількість гостьових занять.

Представники туристичної агенції «Савана» Валентина Сохнич іАнна Зелінська вкотре дали позитивну оцінку представленим проєктам, наголосили на збільшенні годин для практичної підготовки.

Марта Литвинюк, директор ТзОВ «МАРС», здійснила аналіз проєктів ОПП, відзначила їхні сильні сторони, висловила рекомендацію щодо освітньої компоненти «Лікувально-оздоровчий туризм».

Від кафедри туризму ЛНУП в обговоренні взяли участь доценти Оксана Березівська, Юлія Боруцька, Світлана Бугіль, Ірина Дидів.

Дуже дякуємо усім присутнім за бажання співпрацювати, результативну зустріч та активне обговорення проєктів освітніх програм.