З метою посилення практичної складової підготовки, національно-патріотичного виховання й у контексті співпраці зі стейкхолдерами, зокрема з Державним природознавчим музеєм НАН України, 20 березня 2023 року під керівництвом завідувачки кафедри туризму Оксани Крупи викладачами кафедри Юлією Боруцькою, Оксаною Березівською, Іриною Дидів було проведене виїзне інтегроване навчально-екскурсійне заняття відповідно до програм навчальних дисциплін «Туристичне краєзнавство», «Організація туризму», «Сервісологія» для здобувачів вищої освіти Львівського національного університету природокористування (академічних груп Мев-31, Іт-12сп, Тур-11, Тур-21, Тур-12сп).

Насичений маршрут виїзного заняття сьогодні пролягав наступними територіями й обєктами історико-культурної туристично-рекреаційної спадщини міста Лева:

− Державний природознавчий музей НАН України − один з найдавніших за науковими природничими фондами серед музеїв Європи, заснований меценатом-природознавцем, графом Володимиром Дідушицьким. Основний науковий фонд музею (природничі колекції) становить близько 360 тис. одиниць зберігання. Здобувачі освіти мали можливість ознайомитися з: унікальними експонатами мамонта і волохатого носорога з озокеритових копалень с. Старуні (Передкарпаття); різноманіттям хребетних Західної України, серед яких риби, земноводні, плазуни, навколоводні, комахоїдні та хижі птахи (опудала, черепи і яйця) та ссавці (опудала, черепи і роги);різноманіттям безхребетних: водними комахами, запилювачами та лускокрилими Західної України; унікальною колекцією тропічної ентомофауни (колекції Й. Гроллє).

– Будинок Офіцерів (у минулому − Народний Дім, товариство і редакція Галицько-Руської матиці, театр «Розмаїтості», памятка архітектури).

− Храм Преображення Господнього (у 1923 році в цій греко-католицькійсвятині у Львові, яка зведена в архітектурному стилі неокласицизму з елементами бароко, вперше на західноукраїнських землях відбулася Божественна Літургія літературною українською мовою).

Музей «Львів Стародавній» (проєкт, який включає розбудову 8 музеїв на всій території України, націлений на створення розвиненої міцної освітньо-туристичної сфери в країні та підвищення іміджу України й української нації; історія міста Лева XIIIXVIII ст. через найвідоміші та найвпливовіші постаті історичних епох).

− Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької (Театр графа Станіслава Скарбека, Галицька «Ла Скала»).

− Ринок «Вернісаж» (одна з найбільших українських туристичних локацій для придбання сувенірів, творів мистецтва та предметів старовини).

− Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького (одна із найвизначніших в Україні та світі скарбниць національної культури і мистецтва. Понад 175-тисячне зібрання НМЛ віддзеркалює еволюцію художньої культури України впродовж девяти століть, а предметом особливої гордості є найбагатша у світі збірка українського сакрального мистецтва XIIXVIII ст. та найвартісніше у ній зібрання творів іконопису XIVXVIII ст. (понад 4 000 од).

− Театр опери та балету у Львові, в історичному центрі міста, названий на честь відомої української оперної співачки Соломії Крушельницької, головний символ і перлина міста, поряд з віденською та одеською операми входить до числа найкрасивіших театрів Європи.

− Історичний центр Львова (Світова спадщина ЮНЕСКО) − за своєю міською побудовою та архітектурою є видатним прикладом синтезу архітектурних і художніх традицій Східної Європи з такими ж традиціями Італії та Німеччини.

Окрему вдячність хочемо висловити керівництву Державного природознавчого музею НАН України та науковому співробітнику, к.б.н. Катерині Гуштан за плідну співпрацю і цікаву мандрівку чудовими експозиціями.

Щиро вдячні адміністрації Львівського національного університету природокористування та факультету землевпорядкування та туризму за абсолютне сприяння у проведенні наших виїзних занять задля нівелювання теоретично-практичного барєра в освітньому процесі та виховання доброї, розумної, патріотичної української молоді.