29 червня 2023 р. у процесі проходження здобувачами вищої освіти I-II курсів спеціальності 242 «Туризм» навчальних практик «Краєзнавча» (керівник − к.геол.н., доц. Юлія Боруцька) й «Екскурсійна» (керівник − к.е.н., доц. Оксана Березівська) відбувся ще один із етапів запланованих польових досліджень у м. Львові.

Під час кільцевого маршруту історичним центром міста − туристичною дестинацією Світової спадщини ЮНЕСКО були досліджені наступні локації й обєкти:

− Оперний театр імені Соломії Крушельницької − один із головних культурних і архітектурних символів Львова із більше ніж 120-річною історією, який поряд з Віденською і Одеською операми входить до числа найкрасивіших театрів Європи та належить до Світової спадщини ЮНЕСКО.

− Скульптура чоловіка «Містера Арбітріума» − робота італійського митця Емануеле Джіаннеллі, котрий своїм творінням вирішив підтримати українців та привіз скульптуру велетня до Львова. Відкриття відбулося 28 червня 2023 р. Локація обрана теж символічна, адже скульптура в прямому сенсі підтримує Оперний театр, а разом з ним й українське мистецтво та культурну спадщину у нелегкий воєнний час.

− Проспект Свободи − належить до історичної старої частини Львова та пережив пять політичних режимів. Проспект Свободи у прямому сенсі спорудили на річці Полтві. У ці 350 метрів на руслі річки входить і легендарна «стометрівка» − алейка від Оперного театру до пам’ятника Тарасові Шевченку.

− Памятник Тарасу Шевченку − памятник українському поетові, який було відкрито на проспекті Свободи в центрі міста. Ліворуч фігури поета стоїть «Хвиля національного відродження» − 12-метрова символічна стела з фігурними барельєфами.

− Львівський трамвай − у 1880-х роках Львовом почали курсувати кінні трамваї, які сполучали залізничний вокзал з площею Митною та проїжджали через проспект Свободи.

− Львівська «Статуя Свободи» − скульптурна група «Ощадність», що розміщена на фасаді будинку № 15 на проспекті Свободи. У цьому приміщенні колись була Галицька Ощадкаса, саме тому під куполом встановили відповідну скульптуру. Зараз тут розташований Музей етнографії.

− Латинський катедральний собор − культова споруда, римо-католицька базиліка, головний храм Львівської архідієцезії Римсько-католицької церкви в Україні, розташований на Катедральній площі у Львові. Памятка сакральної архітектури XIV−XVIII століття, памятка архітектури національного значення.

− Площа Ринок − центральний майдан у Львові, історичне серце сучасного міста, характерне для середньовічної архітектури європейських міст. Центр історичної дільниці Середмістя. Є суспільним та економічним центром м. Львова.

− Львівська ратуша (1835) − адміністративний будинок у центральній частині Львова. Сьогодні є резиденцією Львівської міської ради. Памятка архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Сучасна вежа Львівської ратуші має висоту 65 метрів, є найвищою в Україні.

− 4 фонтани зі статуями античних богів: Адоніса, Діани, Нептуна і Амфітрити. Вода звідси здавна використовувалась для освіжуванняпродуктів, що колись продавали на ринку.

− Венеційська камяниця − памятка архітектури національного значення. Камяниця вважається одним з найкраще збережених будинків, які розташовані у південній частині площі Ринок. Зараз будівля є житловим будинком, а також тут знаходяться одні з найвідоміших ресторацій Львова: «Криївка», «Дуже висока кухня», «Масонська ложа» (найдорожча ресторація Галичини).

− Львівська копальня кави заклад з глибинною історією, яка була розпочата Юрієм Кульчицьким ще у 1675 році, коли кавові зерна були закладені в шахті, як корисні копалини. Лише тут зерна видобувають з надр львівської площі Ринок... Лише тут запах і атмосфера справжнього Львова... Лише тут можна придбати файні львівські сувеніри…

− Львівський історичний музей − один із найстаріших і найбагатших музеїв України, якому у 2023 році виповнюється 130 років з дня заснування. Нині збірки ЛІМу налічують понад 370 тис. музейних предметів. Це, зокрема, рукописні і стародруковані книги XII−XVIIст., найдавніші графічні види Львова XVII−XVIII ст., зброя, меблі, світлини, печатки, філателія, бони, старовинні ордени багатьох країн Європи і Азії та ін. Окремі памятки є раритетами світового значення. Щорічно музей відвідують 400 тис. осіб − львів’ян і гостей міста.

− Італійський (або Венеційський) дворик (зведений 1580 року) − розташований у Палаці Корнякта, на площі Ринок у Львові, памятка ренесансної архітектури, яку також називають Королівською камяницею. Дворик знаходиться у внутрішньому подвірї палацу і у нього можуть попасти всі охочі. В ньому гармонійно передається атмосфера двориків Венеції та Риму.

− Аптека-музей «Під чорним орлом» − діюча аптека-музей, найдавніша з існуючих у Львові аптек. В унікальному аптечному музейному комплексі демонструються понад 3000 рідкісних експонатів, які зібрано науковцями, фармацевтами та колекціонерами-ентузіастами.

− Оглядовий майданчик ТЦ «Вернісаж» − нова чудова локація, з якої можна побачити і Високий Замок, і центр нашого міста, і навіть вокзал.

Керівники навчальних практик Юлія Боруцька та Оксана Березівськащиро вдячні шановним колегам Оксані Крупі, Ірині Дидів, Світлані Бугіль, Лесі Сироті та нашим найкращим студентам за підтримку, відчуття дружнього плеча, бажання навчатися, відпочивати та збагачувати свій світогляд разом.