3 липня 2023 р. відповідно до запланованого графіка проходження здобувачами вищої освіти I-II курсів спеціальності 242 «Туризм» навчальних практик «Краєзнавча» (керівник к.геол.н., доц. Юлія Боруцька) й «Екскурсійна» (керівник к.е.н., доц. Оксана Березівська) відбувся завершальний етап наших польових досліджень у Західному регіоні України.

Під час кільцевого маршруту (м. Львів м. Стрий с. Пилипець водоспад Шипіт Національний природний парк «Синевир» оз. Синевир Реабілітаційний центр бурого ведмедя м. Стрий м. Львів) протяжністю понад 500 км нами були досліджені наступні безцінні туристичні дестинації:

Водоспад Шипіт гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення, одне з семи природних чудес України, найкрасивіший водоспад Закарпаття, висотою близько 16 м, розташований на північних схилах гірського масиву Боржавських полонин, біля підніжжя гори Гимба, що у селі Пилипець Міжгірського району.

Синевирський (Міжгірський) перевал один із наймальовничіших гірських перевалів в Українських Карпатах, висотою 793 метри, у південно-західній околиці масиву Внутрішні Ґорґани. Розташований у Міжгірському районі Закарпатської області, між смт Міжгір’я і селом Синевир. На північ від перевалу розташований Омножанський заказник, на схід Національний природний парк «Синевир». З перевалу можна вийти на два пішохідні туристичні маршрути: до озера Синевир (через гори Кам’янка та Озерна) та на Закарпатський туристичний шлях (до смт Міжгір’я або до села Синевир).

Національний природний парк «Синевир» унікальний парк площею 575,5 га, розташований на території Міжгірського району Закарпатської області (Привододільні Горгани, Воловецько-міжгірна улоговина та Полонинський хребет), у верхів’ї річок Тереблі та Ріки. Найвищі вершини Стримба (1719 м над рівнем моря) та Негровець (1707 м). Найвідомішим об’єктом НПП є озеро Синевир.

Оглядовий крісельний підйомник на гору Маковиця гора в Українських Карпатах, яка відноситься до гірського масиву Горгани (село Міжгір’я). Протяжність траси близько 950 м.

Озеро Синевир (Морське Око) найбільше, найглибше та найпривабливіше із 32 озер на території високогірного Закарпаття, яке справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом однойменного Національного природного парку й однією з візитних карток Українських Карпат. Розташоване воно на висоті 989 м над рівнем моря. Утворилося Синевирське озеро у післяльодовиковий період, близько 10 тисяч років тому внаслідок перекриття річкової долини зсувами. Середня площа водного плеса становить 4-5 га, глибина озера в середньому 8-10 м, а місцями найбільші глибини Синевиру сягають 19-22 м. Це навіть більше, аніж в Азовському морі, найглибше місце якого 14 м.

Реабілітаційний центр бурого ведмедя на території НПП «Синевир» перший в Україні притулок для цього виду тварин. Він розташований посеред мальовничої природи Національного парку «Синевир» й знаходиться недалеко від високогірного однойменного озера та водоспаду Шипіт. Резерват був створений у 2011 році на території площею 12 га. Під захист сюди потрапляють ведмеді, які зазнали жорстокого поводження чи утримувалися у неволі без відповідних умов.

У цей насичений день ми подолали 7 карпатських перевалів (Орявський, Тухольський, Латірський, Воловецький, Синевирський, Торунський і Вишківський), проїхали понад 500 км трьома областями України, пройшли тисячі метрів нашими безцінними теренами, піднялися крісельним підйомником на гору Маковиця, де кожен сантиметр підйому доверху за кілометр на землі, оцінили весь неперевершений туристично-рекреаційний потенціал, почули та поділилися своєю інформацією про кожен із унікальних об’єктів запланованого туристичного маршруту.

Завідувачка кафедри туризму Оксана Крупа та науково-педагогічні працівники Юлія Боруцька, Оксана Березівська, Ірина Дидів висловлюють щирі слова подяки нашому стейкхолдеру туроператору «Відвідай» під керівництвом п. Ігоря Губіліта та керівнику групи п. Світлані Рибчак, завдяки плідній співпраці з якими нам вдалося зреалізувати усе заплановане у цей інформаційно насичений та емоційно незабутній день.

Велика вдячність нашим найсумліннішим здобувачам освіти та найкращим друзям-однодумцям за реальну підтримку, спільне бачення, справжнє бажання професійного зростання разом!