4 жовтня 2023 року на кафедрі туризму для здобувачів вищої освіти спеціальності 242 «Туризм» («Туризм і рекреація») за участю декана факультету землевпорядкування та туризму ЛНУП Павла Колодія, завідувачки Оксани Крупи й усіх викладачів кафедри туризму була проведена відкрита виховна година на тему «Нащадки козацької звитяги: до Дня захисників і захисниць України та Дня українського козацтва».
Розпочали захід із хвилини мовчання за усіма полеглими синами та доньками України, з великою пошаною схиливши голови і на честь нашого колеги, друга, Героя Михайла Гамкала.
Далі, зважаючи на професійну специфіку спеціальності й освітнього процесу, до уваги присутніх було запропоновано презентаційний туристично-краєзнавчий екскурс найновішими автобіографічними та документальними джерелами літературної творчості про героїчну визвольну боротьбу українського народу, написаними нашими великими істориками та публіцистами минулих років і сучасного періоду: «Історія запорізьких козаків» (Дмитро Яворницький, 2015); «Козацька Україна: печатки, герби, знаки та емблеми кінця XVI−XVIII століть» (Ігор Ситий, 2017); «Поле битви – Україна. Від “володарів степу” до “Кіборгів”. Воєнна історія України від давнини до сьогодення» (Інститут історії України НАН України та інші, 2016); «Україна: війни, битви, персони» (Ярослав Трінчук, 2020); «Козаки та яничари: Україна у християнсько-мусульманських війнах 1500−1700 рр.» (Тарас Чухліб, 2020); «Літопис» (Самійло Величко, 2020); «Батуринський архів та інші документи з історії українського гетьманства» (документальна збірка, 2021); «Воїн в українському фольклорі. Семантичні та образні аспекти» (Олександр Найден, 2020); «Жінки у визвольній війні: історії, біографії, спогади, 1917−1930» (Роман Коваль, 2020); «Дівчата зрізають коси» (Євгенія Подобна, 2020); «Незламні: книжка про спротив українських жінок у війні з російськими загарбниками» (Вікторія Покатіс, 2023); видання про долі українських героїв новітнього часу, що вийшли у серії «Справжні герої».
Також варто зауважити, що усі звикли до того, що героями війни, зазвичай, стають чоловіки. Жінки ж згадуються набагато рідше, і це, радше, поодинокі випадки. Проте жінок і дівчат, котрі виборюють кращу долю для своєї країни, дуже багато... Не менше їх було і в минулі роки...
Закінчили ми історично-краєзнавчий екскурс сторінками української незламності словами нової книги «Наша столітня: короткі нариси про довгу війну» (2023) відомого історика, публіциста, громадського і політичного діяча Володимира В’ятровича: «...Вся українська історія − це попередження: війни не могло не бути, вона, на жаль, не могла бути іншою… Наші північно-східні сусіди намагалися це робити зі знищеного Батурина в 1708 році до знищених Ірпеня, Бучі та Маріуполя в наші дні»…
Низький уклін та щира вдячність Збройним Силам України, героїчним захисникам та захисницям за те, що боронять нас та нашу Батьківщину!