23 листопада на кафедрі геодезії і геоінформатики відбувся науковий семінар на тему «Сучасні методи створення карт полів за матеріалами аерознімання з БПЛА» (доповідач к.т.н., доцент Ігор Колб).

В агровиробництві дані знімань з безпілотних літальних апаратів (БПЛА) забезпечують високий рівень оперативності, рентабельність отримання даних для невеликих площ, можливість візуальних обстежень та знімання з розрізненням, яке перевищує інші види знімань при мінімальних організаційних витратах. Цінова доступність дронів, можливість їхньої експлуатації персоналом самих господарств при простоті знімальної апаратури, оперативність виконання польотів забезпечують оптимальне співвідношення між якістю даних та їхньою вартістю. Актуальним є питання пошуку методів ефективного використання знімків та відео, отриманих з БПЛА, камерами, що реєструють видимий діапазон електромагнітного випромінення.

Метою проведення наукового семінару стало вивчення умов отримання фото і відеоматеріалів, а також дослідження методів їхнього опрацювання для отримання даних про стан полів та рослинності.

Студентам спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» було представлено можливості застосування БПЛА в сільському господарстві, що здатні вирішувати такі завдання, як:

- здійснювати точні вимірювання для створення ортофотопланів, цифрових моделей рельєфу та електронних карт полів, необхідних для інвентаризації сільгоспугідь та впровадження сучасних технологій точного землеробства;

- забезпечувати періодичний (плановий) та терміновий моніторинг виконання сільськогосподарських операцій;

- виконувати моніторинг розвитку рослин протягом сезону та прогнозування врожайності сільськогосподарських культур;

- виявляти колонії шкідників, захворювання рослинності;

- вивчати динаміку снігового покриву, накопичення вологи.

Геоінформаційні технології та сучасні методи збору просторової інформації дають змогу створювати цифрові та електронні моделі місцевості, особливо корисні для ефективного управління нерухомістю в межах забудованих територій. Створення таких моделей є актуальним завданням для теорії та практики геодезичної науки та землеустрою і прямою умовою впровадження в перспективі тривимірного кадастру. Як вхідні дані дедалі частіше застосовують матеріали аерознімання з безпілотних літальних апаратів.

Прикладом такого дослідження стало моделювання територій та окремих об’єктів нерухомості в межах академічного містечка Львівського національного університету природокористування за даними аерознімання з безпілотного літального апарату. Представлені результати наукової роботи колективу кафедри геодезії і геоінформатики викликали неабияку зацікавленість та бажання студентів долучитися у майбутньому до наукових розробок кафедри.