Три роки тому, у рік відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, велика група ентузіастів із багатьох країн в короткий, лише трьохтижневий термін, підготовила та видала унікальне видання – «Рукописну книгу поезій Тараса Шевченка» (Л.: Укр. технології, 2014). Тепер ця книга у багатьох переписувачів: від України, Польщі, Литви – аж до Австралії чи Ізраїлю. Відзначена вона й у Меморіальному музеї Т. Шевченка у Каневі, де зберігається в основних фондах.

Позаяк серед 168 переписувачів було аж четверо школярів із Радехова, декілька примірників книги потрапили у школу та районну бібліотеку. Працівники бібліотеки, найперше – Наталія Мандюк, вирішили пригадати громаді усі деталі підготовки і поширення цієї унікальної книги, підготовленої і виданої кафедрою права і підприємництва ЛНАУ.

Повертаючись у рефлексіях до цих днів та знову вшановуючи Тараса Шевченка, працівники ЦРБ Радехова підготували цікавий вечір-спогад цієї прем’єри. Вмілий сценарій та камеральний формат зібрав у читальному залі бібліотеки багатьох зацікавлених: від школярів – до шанованого та єдиного у районі та окрузі лауреата Шевченківської премії, Заслуженого агронома України, випускника тоді ще ЛСГІ Йосипа Парубочого.

У цікавому вечері переплелись чудові вірші Кобзаря, чарівні пісні на його слова, розповідь проф. Ю. Губені про історію підготовки до друку книги, цікаві спогади або розповіді вже загаданого Йосипа Парубочого, краєзнавця та архітектора Павла Макара, місцевих майстрів поетичного слова: Галини Свічановскої, лауреата конкурсу «Коронація слова», Галини Березок та Ганни Пехник.

Усіх зворушили не лише поважні та насичені глибоким змістом розповіді, але й цікаве виконання віршів школярем Любомиром Батюком. Класний керівник тодішнього 3 класу Квітослава Лівіновська завітала з двома «переписувачами» – Олесею Яворською та Вікторією Якимчук, і вони теж прочитали поезії Т. Шевченка.

У неділю, завдяки ТРК «Радехів» та її журналісту Сергію Сторощуку, запис вечора оглянуть жителі району та прилеглих місцевостей. Ми гідно вшанували Тараса Шевченка!